Tips på läsning – 15 artiklar att läsa i sommar

Sommar, semester och lite tid över? Här följer en lista på 15 reportage och intervjuer i Officerstidningen som du kanske har missat eller inte hunnit läsa tidigare.

Josefine Owetz
Pårustning02

Pårustning av Markstridsuniform 24 pågår för fullt vid Trängregementet i Skövde – denna gång är det inte värnpliktiga utan yrkesanställda som får testa den nya uniformen. Förväntningarna är höga på både passform och funktionalitet.

Foto: Emil Malmborg.

1. Markstridsuniform 24 driftsatt på T 2: ”Materialet känns robust”

Viss sentimentalitet när värmetröja 90 lämnades in, över kalsongerna fälldes däremot få tårar – och det råder stor förväntan över förbättrad materialfunktion. Försvarsmaktens förband har börjat pårusta Markstridsuniform 24, MSU24, och turen har kommit till Göta trängregemente, T 2, i Skövde.

Läs reportaget här

250225-PaulWennerholm-0571-1

Christopher Forsbäck vid Majdantorget, där flera svenska flaggor symboliserar stupade svenskar.

Foto: Paul Wennerholm.

2. ”Alla i brigaden har en SoldF på ukrainska”

Ukraina insåg tidigt att en ”liten rysk armé aldrig kommer att slå en stor” – och moderniserade sin försvarsmakt redan under 90-talet. Men hur etablerat är uppdragstaktik och Natodoktrin bland Ukrainas väpnade styrkor? Officerstidningen söker svaret längs landets östra frontlinjer.

Läs reportaget här

margaretabsandeback_24-10-01_MBS2388-- 1

Utblick från en observationsplats. ”De ska smälta in i miljön och dokumentera vad de ser” säger Andreas, fanjunkare och chef för grundkurs kustjägare.

Foto: Margareta Bloom Sandebäck

3. Från underrättelse till verkan för kustjägarkompaniet

Kustjägarkompaniet har utvecklats till att bli marinens och amfibiekårens mest specialiserade underrättelseresurs. Fokus ligger på spaning, informationsinhämtning och verkan i skärgårdens komplexa miljöer. Rekryteringen till kompaniet går bra, men ett arbete pågår för att skapa bättre redundans i personalförsörjningen.

Läs reportaget här

Roger Djupsjö

"Det kan inte kallas förhandlingar så länge Ryssland står fast vid diktatoriska dekret om att de ska behålla fem erövrade regioner", säger major Roger Djupsjö.

Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

4. Ukrainaexperten Roger Djupsjö om läget i kriget

För Försvarshögskolans Ukrainaexpert major Roger Djupsjö var det ingen överraskning att de senaste så kallade fredssamtalen i Istanbul avslutades efter bara en timme. Han tror inte att någon uppgörelse kan nås mellan Ryssland och Ukraina förrän om tidigast ett år.

Läs intervjun här

Frukost på Camp Valdemar

”När man är i fält strider man så som man skulle vilja strida om det skulle vara skarpt, men när vi är här på campen är det som hemma på P 7”, säger soldaterna Klara och Madeleine.

Foto: Emil Malmborg

5. Från jordgubbsmjölk till skarpskjutning – vardagen på Camp Valdemar

71:a bataljonen vid Södra skånska regementet, P 7, försvarar Natos östra flank. Insatslivet på Camp Valdemar står mellan två ytterligheter – där hotet om krig är ständigt närvarande, men där vardagen är lik den hemma på Revingehed. Samtidigt har styrkan just avslutat estländska Hedgehog 25 – en 96 timmars ihållande övning med högt risktagande och utbildning i gravtjänst.

Läs reportaget här

margaretabsandeback_25-01-09_MBS5124--

2:a helikopterskvadronen har en markoperativ inriktning, vilket innebär att huvuduppgiften är att understödja armén med transporter av personal och materiel för att öka markförbandens rörlighet.

Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

6. Skvadronen väntar på besked om helikopter 15: ”Vi lever i ett vakuum”

Vid årsskiftet infördes en ny organisation som innebär att 2:a helikopterskvadronen på Helikopterflottiljen i Linköping ska bygga upp egen basförmåga igen. Parallellt försöker man hantera behovet av fler piloter och tekniker, samtidigt som miljötillståndet för Malmens flygplats fortsätter att begränsa verksamheten. Beslut om ersättare för helikopter 15 är en annan viktig fråga för skvadronen.

Läs reportaget här

Martin Johansson, brigadchef på Livgardet.

Överste Martin Johansson är chef för Livgardesbrigaden.

Foto: Filip Erlind.

7. Livgardesbrigadens chef: ”För att lyckas behöver vi gasa på”

Om fem år ska Livgardesbrigaden, IB 1, på Livgardet i Kungsängen utanför Stockholm vara operativ. Mycket arbete återstår och för att nå målet behöver tempot i uppbyggnadstakten öka. Det menar brigadchef överste Martin Johansson som bland annat vill att mer ansvar och befogenheter ska flyttas längre ut i organisationen.

Läs intervjun här

Svenskar utbildar den somaliska armén

Skvadronsfanjunkare Kenan Ataman, en av tre instruktörer från K 3, ledde utbildningen för kompanichefer.

Foto: Privat

8. Svenska instruktörer utbildar den somaliska armén 

Försvarsmakten bidrar med personal till EU:s militära utbildningsinsats EUTM Somalia. Under vintern och våren bemannades den svenska kontingenten av nio personer från Livregementets husarer, K 3, och kommendör Mats Fogelmark, Försvarsmaktens veterancentrum, var ställföre­trädande chef för EUTM Somalia.

Läs artikeln här

Jonas Hård af Segerstad

Jonas Hård af Segerstad avslutar snart sitt intensiva uppdrag som försvarsattaché i Berlin, där han arbetat mitt i en historiskt dramatisk tid för Europas säkerhet. Under sina tre år har han fokuserat på att stärka det svensk-tyska försvarssamarbetet och lyft frågor om medföljandes villkor vid utlandsstationering.

Foto: Fredrik B Nilsson.

9. Försvarsattachéns turbulenta år

I en turbulent omvärld hamnar försvarsattachéernas uppgifter än närmare epicentrum. Det är något som Sveriges attaché i Berlin – kommendör Jonas Hård af Segerstad – har känt av.

Läs porträttet här

margaretabsandeback_24-06-14_MBS1537-- 1

I det automatiserade höghöjdslagret i Arboga är det 26 meter till tak och det finns 70 000 pallplatser.

Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

10. Ett tetrisspel i kamp med tiden

Försvarsmaktens logistik, FM Log, hanterar allt från transporter av materiel, utrustning och ammunition till att stödja internationella insatser. För att klara uppgiften krävs personal och yta. Och det behöver gå snabbt. Officerstidningen har besökt Försvarsmaktens centrallager i Arboga.

Läs reportaget här.

margaretabsandeback_24-12-02_MBS8644-- 1

Johan Norlén har varit fartygschef ombord på robotbåten HMS Ystad och Visbykorvetten HMS Härnösand.

Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

11. ”Vi i marinen har levt länge i den verklighet som råder nu”

Konteramiral Johan Norlén är sedan i höstas chef för marinen. ”I det allvarliga omvärldsläge som råder, ligger fokus på att göra marinens krigsförband än vassare och bättre för att fortsätta hålla Sverige säkert”, sa han i ett pressmeddelande i samband med utnämnandet. Officerstidningen träffade honom ombord på minröjningsfartyget HMS Kullen.

Läs intervjun här

AndersEkholm04

Det senaste året har överstelöjtnant Anders Ekholm blivit känd för allmänheten som en av de främsta experterna på den pågående konflikten i Mellanöstern.

Foto: Filip Erlind.

12. ”Israelernas operationer börjar alltid med att de transformerar sig själva”

Under arbetet med sin doktorsavhandling har överstelöjtnant Anders Ekholm studerat israelernas högflexibla operationskonst och skapat ett unikt kontaktnät av ledande officerare inom den israeliska försvarsmakten. Det har påverkat hans syn på svensk försvarsförmåga, men också gjort honom till en efterfrågad expert i media på konflikten i Mellanöstern.

Läs porträttet här

margaretabsandeback_24-08-14_MBS5616--

”Stödet till Ukraina påverkar vår operativa förmåga, men när det finns möjlighet till återanskaffning kan man hantera det en tid”, säger försvarsminister Pål Jonson.

Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

13. ”Vi behöver ta risker på grund av Rysslands fullskaliga invasion”

Arbetet vid försvarsdepartementet går för högtryck med stödet till Ukraina, Natointegrationen, tillväxt och beredskapsanpassningar. För försvarsminister Pål Jonson innebär det ständiga prioriteringar mellan olika sakfrågor, men ­också personliga umbäranden. Återhämtningen får han tillsammans med familjen hemma på släktgården i Arvika.

Läs porträttet här

7977

Fanjunkare Fredrik Markgren funderade på att säga upp sig som en följd av läget på I 21, men i dag är situationen annorlunda.

Foto: Michael Engman.

 14. Från frustration till nybyggaranda på I 21

Bristande rutiner, tystnadskultur samt ett dåligt stöd från ledningen. Arbetsmiljön på Västernorrlands regemente, I 21, var undermålig. Men en arbetsmiljö­rapport tog skruv och i dag, ett knappt år senare, är situationen bättre på förbandet.

Läs reportaget här

John Nisser.

"Om doktriner är bra eller dåliga är en debatt som fortfarande pågår inom vetenskapen och den militära professionen och som ännu inte är avgjord", säger kapten John Nisser.

Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

15. ”Arbetet med anpassningen till Natodoktrin är inlett”

Doktriner är nödvändiga för att styra militära organisationer på ett samordnat och tydligt vis. Men tillämpningen av dem kräver pragmatiska officerare som förstår när överenskomna regler behöver frångås och som också vågar agera därefter. Det säger kapten John Nisser som den 23 maj disputerade med avhandlingen ”Implementing Military Doctrine” vid Försvarshögskolan.

Läs intervjun här

Dela artikel:
Facebook
X
E-post
Threads

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet