1. Försvarslogistik – en allt mer efterfrågad funktion
Från ett förband som släppts in i övningsplaneringen i sista stund till att vara den som alla vill ha. Trycket på Göta trängregemente och deras logistikfunktioner har ökat kraftigt de senaste åren. En positiv utveckling för förbandet, men det skapar också följdeffekter som brist på personal och lokaler.
2. Evakueringen från Sudan: ”Situationen förändrades från timme till timme”
Det var under mycket svåra förhållanden som anställda från Försvarsmakten tillsammans med personal från bland annat Utrikesdepartementet och Polismyndigheten lyckades evakuera 170 personer från Sudan i april. ”Det fanns hela tiden en risk att situationen snabbt skulle förändras”, säger Mattias Ottis, styrkechef på plats.
3. Drönare – skrämmande hot och underbara möjligheter
Utvecklingen av obemannade flygfarkoster går snabbt och nya modeller är på väg att lanseras inom kort. Båda sidor i kriget i Ukraina har visat exempel på stor uppfinningsrikedom med att nyttja drönare för att orsaka märkbara förluster hos motparten. Men drönarna har inte blivit en game changer i striden på det sätt som många hade förutspått. Analys av Andreas Hörnedal, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut vid avdelningen för försvarsteknik.
4. Marinchefen: ”Det bästa jobb man kan ha i marinen är fartygschef”
Att Sverige har en av Europas längsta kuststräckor och delar hav med Ryssland, förtydligar behovet av en stark marin. Det säger marinchef konteramiral Ewa Skoog Haslum som menar att rådande omvärldsläge visar nödvändigheten av ökat fokus på de marina förbanden.
5. ”Vi har fått köra vissa till psykakuten”
De flesta som förlorar sin säkerhetsklassning vet mycket väl varför. Det säger Sven Westborg, tidigare chef för säkerhetsprövningssektionen på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must. Men för några kommer beskedet som en blixt från klar himmel. Karriären är över utan förklaring.
6. Stora kliv framåt för nya divisionsstaben under Aurora 23
Armén ska i år ha en initial förmåga att kunna leda brigader med en divisionsledning. Aurora 23 har varit en lyckad övning för den nya divisionsstaben. ”Att pröva förmågan att slåss med brigader i divisions ram är ett av arméns övergripande mål i den här övningen”, säger divisionschef brigadgeneral Rickard Johansson.
Läs alla artiklar om Aurora 23 här.
7. Kompanichefen om räddningsinsatsen i Turkiet: ”Vi gjorde skillnad”
I februari deltog Försvarsmakten i den svenska räddningsinsatsen i det jordbävningsdrabbade Turkiet. Officerstidningen har pratat med major Harald Glans, kompanichef för 1:a ammunitionsröjningskompaniet, som ledde insatsen på plats. ”Vi gav allt och gjorde skillnad”, säger han.
8. Svensken Johan i Ukraina: ”Vi måste ta smällen där den är”
Johan sa upp sig från sin tjänst i Försvarsmakten för att åka till kriget i Ukraina som frivillig. När Officerstidningen träffar honom har han utbildat ukrainska soldater i nio månader – mitt under pågående krig, fem kilometer från de ryska trupperna.
9. Ella Carlsson, Försvarsmaktens rymdchef: ”Det råder lite vilda västern där uppe”
Som tolvåring slog hon på tv:n och hamnade mitt i Star Wars. Det blev startskottet för ett livslångt rymdintresse. För ett år sedan utsågs överstelöjtnant Ella Carlsson till Försvarsmaktens första rymdchef, med ansvar att möta de militära hot som en rymdkonflikt kan innebära.
10. Ukrainakrigets påverkan för svenskt försvar
Kriget i Ukraina innebär ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia och det allvarligaste säkerhetspolitiska omvärldsläget sedan andra världskriget. Vilka lärdomar går att dra för Försvarsmakten och svensk del hittills?