Sök
Stäng denna sökruta.

Tips på läsning – 12 artiklar att läsa i sommar

Sommar, semester och lite tid över? Här följer en lista på 12 reportage i Officerstidningen som du kanske har missat eller inte hunnit med att läsa tidigare.

Josefine Owetz

1. Marinens kockar

kock_marinen (13)

Victor är kock ombord på ubåten HMS Gotland.

Foto: Andreas Blomlöf

Att laga mat ombord på ytstridsfartyg och ubåt kan ha sina utmaningar. Särskilt om man måste ägna sig åt tyst matlagning på begränsad yta eller under sjösjuka i storm. Officerstidningen har träffat två av marinens kockar vid Första ubåtsflottiljen och Tredje sjöstridsflottiljen och pratat skuren bearnaisesås och jäsvägrande degar.

Läs reportaget här.

2. Vägen mot nästa försvarsbeslut

Den 26 april presentade försvarsberedningen sin slutrapport, med inriktning och ekonomi för totalförsvaret åren 2025–2030.

Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

Försvarsberedningen är ett samrådsorgan för överläggningar mellan regeringen och de politiska partierna i riksdagen om den kommande inriktningen för Sveriges försvars- och säkerhetspolitik. I slutet av april lade de fram sin slutrapport. Den kommer att utgöra grunden för det kommande försvarsbeslutet i höst. Officerstidningen besökte beredningen i samband med ett sammanträde.

Läs reportaget här.

3. FHS är en nyckelspelare när Försvarsmakten växer

Försvarshögskolans Försvarshögskolans rektor Robert Egnell och vicerektor generalmajor Anders Callert.

Foto: Johan Alp.

Försvarshögskolan måste utbilda fler officerare för att kunna möta Försvarsmaktens behov av personal de kommande åren. Men ökat intag av studerande kräver fler militära lärare i form av erfarna officerare – en yrkeskategori som redan i dag är en bristvara. Nu försöker man hitta alternativa undervisningsformer för att hantera situationen.

Läs reportaget här.

4. Sonen stupade, nu startar familjen veterancenter

Jespers Lindbloms minne 20

Jesper Lindbloms mamma Anna och styvpappa Stefan Jonsson.

Foto: Tobias Andersson.

28 år gammal stupade soldaten Jesper Lindblom i Afghanistan. Officertidningen har träffat hans mamma Anna och styvpappa Stefan Jonsson som berättar om händelsen som förändrade deras liv, stiftelsen de har startat i sonens namn – och det pågående projektet att öppna ett veterancenter.

Läs reportaget här

5. Artilleriet är tillbaka i Kristinehamn

Ute vid Harberget förklarar infrahandläggare Elin Isaksson hur de tillfälliga stabsbyggnaderna kommer att se ut tillsammans med regementschef Lars O Jonsson (t v) och regementsförvaltare Ola Berggren. Foto: Fredrik Karlsson

Ute vid Harberget förklarar infrahandläggare Elin Isaksson hur de tillfälliga stabsbyggnaderna kommer att se ut tillsammans med regementschef Lars O Jonsson (t v) och regementsförvaltare Ola Berggren.

Foto: Fredrik Karlsson

Återetableringen av Bergslagens artilleriregemente, A 9, i Kristinehamn sker utifrån anrika traditioner, men med stadig kurs mot framtiden. Regementsledningen vill bygga en modern förbandsanda som präglas av en god värdegrund och varje rekrytering övervägs noga. Men utmaningarna är många och tiden knapp för att få ett fullt fungerande regemente på plats senast 2030.

Läs reportaget här.

6. Mikael Frisell: ”Försvarsindustrin måste rampa upp sin produktion”

För Mikael Frisell är bilen en plats för avkoppling och förberedelse.

Generalmajor Mikael Frisell.

Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

Som chef för Lednings– och ekonomistaben vid Försvarets materielverk, FMV, har Mikael Frisell en tuff uppgift. I en tid av allvarligt säkerhetsläge och exceptionell tillväxt behöver nya och mer effektiva arbetssätt implementeras. Officerstidningen tog rygg på honom under en dag.

Läs reportaget här

7. Tillträde till Musts krigsförband

AKN_NUE0692-1

Nationella underrättelseenheten är en del av den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must. Nue ansvarar för Musts stöd till Försvarsmaktens internationella operationer.

Foto: Anna-Karin Nilsson.

Nationella underrättelseenheten ansvarar för Musts stöd till Försvarsmaktens internationella insatser. Förbandet arbetar med en bred palett av frågor, från säkerhetspolitisk analys till taktisk underrättelsetjänst. ”Ytterst handlar det om liv och hälsa för vår utsända personal”, säger förbandschefen ”Gustav”, som egentligen heter någonting annat.

Läs reportaget här

8. 30 hyllmeter, hundratusentals bilder och ett år

margaretabsandeback_23-10-03_MBS2840-1-1

Bildarkivarien Andreas Karlsson, projektanställd av Försvarsstabens kommunikationsavdelning

Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

30 hyllmeter, hundratusentals bilder och ett år. Det är ekvationen som arkivarien Andreas Karlsson på Försvarsstaben jobbar utifrån, när han nu fått i uppdrag att gå igenom det enorma bildmaterial som Stiftelsen armé-, marin- och flygfilm lämnat över till Försvarsmakten.

Läs reportaget här.

9. Karl Engelbrektson: ”Förr har vi risk­minimerat, nu måste vi riskoptimera”

margaretabsandeback_23-08-24_MBS1340-

Generalmajor Karl Engelbrektson.

Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

I sju år var generalmajor Karl Engelbrektson arméchef och han har lett armén i tider av förändring och omfattande förmågetillväxt. I juni förra året gick han i pension efter 42 år i Försvarsmakten.

Läs reportaget här

10. Analys: Maktspelet om Arktis ökar spänningarna i Nordkalotten

sdlQgfINXb7z0I-2048x1365

När isarna i Arktis smälter ökar både den civila och militära tillgängligheten i regionen.

Foto: TT/Wolfgang Jäkel

Rysslands anfallskrig mot Ukraina och de smältande isarna i Norra ishavet ökar spänningarna i Arktis. Med ett försvagat Ryssland flyttar Kina fram sina maktpositioner och de nordiska länderna har all anledning att stärka skyddet i de norra delarna av den skandinaviska halvön, skriver kommendörkapten Stefan Lundqvist med doktorsexamen i statskunskap från Åbo Akademi i en analys.

Läs analysen här

11. Populär poddtrio släpper bok om Rysslands militära misslyckanden  

PM-5_Johan-Bergmark-kopiera-forlangd

Med utmärkelser som Årets Podd 2022 i ryggen tar Per Wallin, Mattis Bergwall och Fredrik Hagelin, männen bakom podden, nu nästa steg med boken ”Rysslands militära fuckups”.

Foto: Johan Bergmark

Sveriges största krigshistoriepodd med det träffsäkra namnet ”Krigshistoriepodden” släpper nu en bok vars innehåll är mer aktuellt än någonsin. ”Rysslands militära fuckups” är en odyssé genom rysk krigshistoria och sökljuset har riktats mot de misstag som vanligtvis begravs långt utom synhåll.

Läs artikeln här

12. Nytt reglemente ska hantera arméns roll i framtiden

Överstelöjtnant Stefan Eriksson, chef för taktik- och studiesektionen på Markstridsskolan, har varit projektledare för det nya reglementet och stödjer arméstaben i införandet av AR Taktik.

Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

Ett nytt taktikreglemente i armén, AR Taktik 23, håller på att införas i Försvarsmakten. Reglementet är ett inriktande dokument för arméförbandens taktik, markoperationer och ledning av högre förbandsnivåer. AR Taktik 23 ger en inriktning för det nationella försvaret, men är samtidigt en tydlig anpassning mot Nato.

Läs artikeln här

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet