Sök
Stäng denna sökruta.

Försvarsmakten förstärker militära förmågor runt om i landet

Försvarsmakten har beslutat att omfördela resurser för att förstärka operativt på flera olika platser i landet, meddelar myndigheten på torsdagskvällen. Beredskapsanpassningen sker efter en ökad rysk aktivitet i Östersjön och den ryska mobiliseringen vid Ukrainas gräns.

Josefine Owetz
Förstärkningen kommer efter en ökad rysk aktivitet i Östersjön, med inslag som avviker från normalbilden, enligt Försvarsmakten.

– Säkerhetsläget i vårt närområde har varit allvarligt en längre tid och den senaste händelseutvecklingen har stärkt den bilden ytterligare, säger insatschef Michael Claesson i en artikel på Försvarsmaktens webbplats den 13 januari.

Förstärkningen kommer efter en ökad rysk aktivitet i Östersjön, med inslag som avviker från normalbilden, enligt Försvarsmakten. Bland annat har ett antal landstigningsfartyg från Rysslands norra marin passerat in genom Stora Bält och vidare in i Östersjön.

– Det behöver inte betyda något ökat hot, men vi anpassar oss alltid efter rådande situation, säger insatschef Michael Claesson i artikeln.

Han berättar att Försvarsmakten nu vidtar flera åtgärder, bland annat ökar  den militära närvaron på Gotland. Från och med i dag kommer Försvarsmakten att vara mer synliga på civila platser, rapporterar P4 Gotland

”Från och med idag kommer vi ha patruller som är ute och som kommer synas på gator och vissa platser, bland annat i Visby”, säger Tomas Ängshammar, kommunikationschef vid Gotlands regemente, P 18, till P4 Gotland. 

Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson: 

– På Gotland kommer det med säkerhet synas, men vi omdisponerar resurser på fler platser än så. Sammantaget berör det förmågor ur samtliga stridskrafter. Vi kommer att verka i luften, på havet, under ytan och på marken på olika sätt och på olika geografiska platser, säger insatschefen på myndighetens webbplats

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet