Sök
Stäng denna sökruta.

Replik från kadetter till Michael Cherinet: ”Ta ditt ansvar och återta beslutet”

Kadetter på flera av Försvarsmaktens skolor

Foto: Försvarsmakten.

370 nya specialistofficerare utnämndes vid en ceremoni i Halmstad arena i december 2022. Foto: Magnus Persson/Försvarsmakten
Detta är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en intervju med Officerstidningen den 4 oktober belyser återigen generalmajor Michael Cherinet det faktum att Försvarsmaktens erbjudande står fast. Bra, för det enda erbjudande som vi har tagit del av innan vi bekräftade våra utbildningsplatser i maj var dagersättning om 175 kronor och ett bruttolöneavdrag om 6 000 kronor i månaden. Samma erbjudande gällde när skolan startade i höstas, och det bör således även fortsätta gälla. 

General Cherinet vet lika väl som vi att dagersättningen inte är taxerad inkomst och därmed inte heller pensionsgrundande. Att öka bruttolöneadraget kan tolkas som avtalsbrott och en ekonomisk försämring för samtliga 350 kadetter med särskilda förmåner oavsett vad generalen skickar för ursäkter hem till våra brevlådor. 

Det möte med förtroendevalda som general Cherinet säger att han ska bjuda in till tolkar vi som ett spel för gallerierna. Vi har läst ursäkterna och behöver inte höra dem upprepas verbalt tillsammans med ännu ett besked om att de som gjort misstaget inte tänker ändra sig. Den tiden kan vi lägga på studier i stället. 

» Försvarsmaktsledningen visar tydligt på ett bristande ledarskap där man gång på gång begår misstag i sin personalhantering. «

Vårt förtroende för myndigheten har sjunkit rejält och med en arbetsgivare som beter sig på detta sätt ställer vi oss tveksamma till att rekommendera andra att genomföra officersutbildning. 

Det verkar vara ett nytt inslag i utbildningen till officer, men vi som nu utbildas till att leda Försvarsmakten in i framtiden får lära oss att ta det ansvar som krävs när vi gör misstag.

Det som skiljer en bra ledare från en riktigt dålig är konsten att inse sina misstag och handla därefter. Försvarsmaktsledningen visar tydligt på ett bristande ledarskap där man gång på gång begår misstag i sin personalhantering som ständigt får negativ påverkan för den anställdas plånbok och mentala hälsa.

Signalvärdet och de effekter detta har på Försvarsmaktens anseende är anmärkningsvärt dåliga. Därför uppmanar vi återigen general Cherinet: Ta ditt ansvar och återta beslutet om att höja bruttolöneavdraget.

Kadetter på:

Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetscentrum/Tolkskolan, SOU & ROU
Ledningsstridsskolan, ROU & SOU 232:a och 233:e pluton
Logistikskolan, SOU 22/23 23/24
Luftvärnets stridsskola, SOU
Markstridsskolan, SOU 23-24 1:a & 2:a pluton
Militärhögskolan Halmstad, SOU & ROU 23/24
Sjöstridsskolan, SOU 23/24 & ROU 23/24

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet