Sök
Stäng denna sökruta.

Medlemsundersökning om trebefälssystemet är genomförd

Ska det vara fortsatt frivillig omgalonering från officer till specialist­officer för den som är officer men som sitter på en specialistofficersrad ? Eller ska det vara obligatoriskt? Och hur ska Officersförbundet agera? Det var några av de frågor som förbundet ställde i sin nyligen genomförda medlemsundersökning.

Cecilia Gustafsson
Rickard Törnhjelm / Försvarsmakten
Överbefälhavare Micael Bydén har fattat beslut om tidpunkt för när trebefälssystemet slutligen ska vara implementerat.

Försvarsmakten arbetar nu med att slutföra övergången till trebefälssystemet. Myndigheten undersöker nu hur man ska hantera de så kallade NBO-officerare som inte utbildningsmässigt matchar definitionen av vare sig specialistofficer eller officer. Av den anledningen har Officersförbundet genomfört en medlemsundersökning med hjälp av Demoskop för att bland annat se hur medlemmarna vill att förbundet ska agera i frågan.

– Det här är en fråga som vi vet berör många medlemmar och där det finns mycket känslor inblandade. Därför ville vi inhämta medlemmarnas uppfattning för att bättre veta hur vi ska agera i våra möten med arbetsgivaren, säger förbundsdirektören Peter Löfvendahl.

Försvarsmaktens tidsplan är tight, redan senare i vår är tanken att ett beslutsunderlag ska föreläggas ÖB. Av den anledningen skickades undersökningen ut via mejl till de aktiva medlemmar som har uppgett en mejladress till förbundet. 

– Det behövde gå undan. Därför fanns det ingen möjlighet att skicka ut undersökningen med vanlig post och det här betyder att inte riktigt alla medlemmar nåtts av undersökningen. Men vi hoppas på ett bra underlag ändå. Jag vill därför också passa på att trycka på vikten av att alla medlemmar loggar in på förbundets hemsida och anger en mejladress där vi kan nå dem.

Officersförbundet deltar nu i den arbetsgrupp som ska ta fram beslutsunderlaget till ÖB och resultatet av medlemsundersökningen kommer att användas där.

– Jag tror, eller snarare vet, att resultatet också kommer vara till stöd för arbetsgivaren och det är min förhoppning att de tar intryck av vad våra medlemmar säger, avslutar Peter Löfvendahl.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet