”Ovärdigt Försvarsmakten att behandla sina NBO-officerare på det här viset”

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Jag arbetar i dag som kapten, och tillhör klassen NBO-officerare, som nu är under lupp för en eventuell tvingande omgalonering. Ett problem med slutliga införandet av trebefälssystemet, som jag ser det, är att man först bestämde hur många rader av respektive kategori som det skulle finnas i Försvarsmakten, därefter tittade man på vilka befattningar som skulle tillhöra och vilken kategori. Den ekvationen gick helt enkelt ihop, och det upplevs i dag som väldigt slumpartat i många fall hur det bestämdes vilken kategori olika befattningar ska tillhöra. 

Ett tydligt exempel ifrån där jag tjänstgör: På logistikenheten på K 3 finns det tre avdelningschefer med både personalansvar och ekonomiskt ansvar. Två av dem är OR 7 och en är OF 2. Var är logiken i det? Det var väl inte tanken att specialistofficeren skulle sitta med budgetplanering, personalansvar och verksamhetsledning? Samtidigt som piloter är officerare, men som egentligen är renodlade specialistofficerare…

» Specialistofficerare är ett eget skrå, som har annan utbildning och inriktning än vad NBO-officerare utbildades för. «

Vidare känns det väldigt olustigt att man i dag kan tjänstgöra och lösa ut en befattning för en taktisk officer, men som genom ett trollslag så är man plötsligt inte betrodd med det längre, för att man har blivit placerad i fel system för den befattningen.

Min senaste utlandstjänstgöring tjänstgjorde jag på en OF 3-befattning, och löste den uppgiften med goda vitsord, blir jag omgalonerad till specialistofficer kan jag inte ens söka motsvarande befattning längre. Då är min utbildning och yrkeserfarenhet inte värd något längre. 

Och vad är det som säger att det är naturligt att NBO-officerare ska bli specialistofficerare istället för taktiker? Specialistofficerare är ett eget skrå, som har annan utbildning och inriktning än vad NBO-officerare utbildades för.

Rektorn för Försvarshögskolan, Robert Egnell, sa ju själv på Officersförbundets förbundsmöte i höstas angående akademisering av officersyrket att vi som läst det gamla skulle känna igen oss i ämnena, det är bara själva utbildningsmetoderna som skiljer sig åt… Vad är då problemet egentligen med att NBO-officerare har kvar sina grader som taktiska officerare? Det är ju det vi värderades, rekryterades och utbildades till!

Jag uppfattar mycket oro och frustration över den här frågan bland mina kollegor, och det är ovärdigt Försvarsmakten att behandla sina NBO-officerare på det här viset. NBO-officerare som alltid ställt upp för Försvarsmakten, genomfört utlandsmissioner, flyttat med familj till andra orter vid förbandsnedläggningar, och i dag bemannar massvis med OF-befattningar, såväl hemma som utomlands. 

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

  Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

  Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

   Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

   Observera att du även behöver klicka på godkänningslänken i det bekräftelsemeddelande som kommer att skickas till din e-postadress för att slutföra prenumerationen. Vänligen kontrollera din skräppostmapp om du inte har mottagit bekräftelsemeddelandet efter att ha registrerat dig.