Fortsatt tvist för 400 officerare 

Officersförbundet påkallade en tvisteförhandling i januari förra året. Tvisten pågår fortfarande och berör cirka 400 medlemmar.

Officersförbundet menar att det ligger utanför Överbefälhavarens arbetsledningsrätt att fatta beslut om byte av personalkategori och grad. Förbundet har två yrkanden. Huvudyrkandet poängterar att alla dessa 400 medlemmar anställdes som officerare. Beslutet att byta personalkategori och grad har inneburit stora förändringar av arbetsuppgifter för dem, vilket Officersförbundet anser är ett brott mot LAS samt kollektivavtalet. 

– I den förhandlingen har vi lagt ett generellt yrkande om att samtliga dessa cirka 400 beslut är arbetsrättsligt felaktiga. Skulle vi inte få rätt i den frågan har vi också lagt ett yrkande om att varje individuellt beslut ska prövas utifrån arbetsrätten. Arbetsrättsligt kan det vara så att beslutet varit mer eller mindre felaktigt utifrån vilka konsekvenser det fått för individen, säger Peter Löfvendahl, förbundssekreterare med ansvar för Officersförbundets tvister.

 

»Skulle vi inte få rätt i den frågan har vi också lagt ett yrkande om att varje individuellt beslut ska prövas utifrån arbetsrätten.«

Påbörjat förhandling kring andra yrkandet

På grund av Försvarsmaktens begränsade tillgång till jurister och prioritering av vad de ska göra har förhandlingen dragit ut på tiden. Senaste mötet var den 5 december förra året. Förbundet vill ha ett högre tempo men samtidigt också möta en förhandlare som har tid att seriöst behandla förbundets yrkanden.  

– Under inledningen av förhandlingen har vi främst hanterat vårt generella yrkande men vid senaste mötet påbörjade vi också förhandling om vårt andra yrkande det vill säga prövning av varje individ. Om vi inte kommer överens med Försvarsmakten kan vi påkalla central förhandling med Arbetsgivarverket. Om vi inte kommer överens med Arbetsgivarverket kan vi stämma Försvarsmakten och Arbetsgivarverket i Arbetsdomstolen. Arbetsdomstolens dom kan inte överklagas, säger Peter Löfvendahl.
För uppdaterad information om tvisten kolla på vår webbplats och följ oss i sociala medier.

Pressbilder för Officersförbundet. Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Peter Löfvendahl, förbundssekreterare

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

  Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

  Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

   Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

   Observera att du även behöver klicka på godkänningslänken i det bekräftelsemeddelande som kommer att skickas till din e-postadress för att slutföra prenumerationen. Vänligen kontrollera din skräppostmapp om du inte har mottagit bekräftelsemeddelandet efter att ha registrerat dig.