Sök
Stäng denna sökruta.

Nya löner för GSS/K i marinen riskerar att stoppas

Under våren har förbanden i marinen diskuterat med officersföreningarna lokalt om att höja lönerna för GSS/K. Det här för att förbanden ska kunna behålla duktiga individer och därmed undvika problem med att lösa sina tilldelade uppgifter. Och lagom till midsommar fick ett hundratal sjömän sina nya, högre löner utbetalda.

Cecilia Gustafsson
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Men lyckan kan bli kortvarig eftersom Försvarsmaktens högkvarter överväger att köra över förbandscheferna och stoppa de nya lönerna.

– Vi följer den här frågan oerhört noga, så här får det inte gå till, säger Peter Löfvendahl som är förbundssekreterare på Officersförbundet.

Av Rals-avtalet framgår att förbandscheferna har det fulla mandatet att sätta högre löner på sina medarbetare om de finner skäl för det. Runt om i marinen, precis som på många andra ställen i Försvarsmakten, har behovet att höja lönerna för GSS/K utöver ordinarie Rals identifierats.

Flera av marinens förbandschefer har därför fattat formella beslut om att lönerna för GSS/K ska höjas retroaktivt från den 1 april. Men när det här blev känt av högre chefer gavs order om att besluten skulle frysas. Ett hundratal sjömän hann dock alltså redan få sina nya löner utbetalda.

– Det är en styrka att förbandscheferna använder sina mandat att sätta löner på sin personal, men man tar sig samtidigt för pannan över att Högkvarteret ens tänker tanken att ta tillbaka redan fattade lönebeslut.

Vad som nu kommer hända är i nuläget oklart. Om det visar sig att Försvarsmakten bestämmer sig för att fatta nya lönebeslut, som alltså innebär sänkta löner, kommer Officersförbundet agera.

– Vi kommer påkalla tvist för brott mot kollektivavtalet och vi kommer driva frågan så långt som det krävs för att få rätt. Om Försvarsmakten går vidare skulle jag vilja säga att det saknar motstycke på svensk arbetsmarknad. Dessutom finns det många andra bottnar i det här – uppdragstaktik, trovärdighet och ledarskap är tre ord som dyker upp i mitt huvud, säger Peter Löfvendal.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet