Sök
Stäng denna sökruta.

Norrlands dragonregemente är återinvigt

Försvarsmakten ska växa med fem regementen och en flottilj för att stärka Sveriges försvarsförmåga. Först ut bland ny- och återetableringarna är Norrlands dragonregemente, K 4, i Arvidsjaur. Överste Teddy Larsson är ny förbandschef.

Josefine Owetz
Jimmy Croona/Försvarsmakten
Kungen återinrättade Norrlands dragonregemente vid en ceremoni den 24 september.

Vid en ceremoni den 24 september förklarade kung Carl XVI Gustaf Norrlands dragonregemente återinvigt. För kungen hade ceremonin en särskild betydelse. ”För nästan exakt 41 år sedan var jag här och invigde Norrlands dragonregemente. I dag står jag här återigen”, sa kungen i sitt tal.

I samband med försvarsbeslutet 2004 avvecklades regementet och omorganiserades till arméns jägarbataljon, som har varit en del av Norrbottens regemente.

– Här i Arvidsjaur bygger ni vidare på stolta traditioner sedan decennier. Här formas och fostras ungdomars unika färdigheter och styrkor. Här bygger ni förmåga till strid på djupet i en mycket utmanande subarktisk miljö, sa överbefälhavare Micael Bydén i sitt tal.

Under de kommande månaderna fortsätter etableringarna av de nya förbanden. Den
1 oktober invigs Älvsborgs amfibieregemente i Göteborg. Därefter på tur står Upplands flygflottilj i Uppsala den 14 oktober, Dalregementet i Falun den 23 oktober och Västernorrlands regemente i Sollefteå/Östersund i januari nästa år. Invigningsdatum för Bergslagens artilleriregemente är ännu inte fastställt.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet