Under vecka 17 inleder armén en omfattande operation för att förbättra sin mobilisering och säkerställa att krigsförbanden har den materiel som de behöver. Det handlar om att identifiera och eliminera problem i materielhantering, logistik och mobiliseringsförmåga.
– Vi har under många år upplevt att det varit en utmaning att hålla lägesuppfattning på framför allt materielen, säger arméns planeringschef överste Rikard Daleke.
Nu ska armén gå från en centraliserad materielstruktur till att krigsförbanden själva har större kontroll över sin utrustning för att snabbare kunna mobilisera.
– På sikt kommer vi att behöva göra upp med perspektiv som ”central fleet management”, det ska vara cheferna som vet var materielen är och vilken status det är på den, säger Rikard Daleke och fortsätter:
– Målbilden är att brigadcheferna har all sin materiel på plats och kan hantera den själva. Man ska inte behöva flytta runt materiel i landet för att bedriva grundutbildning eller vid mobilisering. Vi ska ha fyra brigader 2030 så då kan det inte finnas någon annan målbild än att vi har materielen på plats samtidigt.
Målbilden är att brigadcheferna har all sin materiel på plats och kan hantera den själva
Operationen har fått namnet Sankt Göran, efter legenden om soldaten och draken, och innebär starten på ett omfattande förändringsarbete.
– Många frågar sig om vi verkligen behöver förändra oss. Namnet handlar, lite skämtsamt, om att göra upp med ineffektiva processer. Vi kommer möta inre motstånd eftersom vi nu utmanar arbetssätt, så det handlar absolut om att dräpa drakar i vår egen organisation, säger Rikard Daleke.
Operationen består av tre faser. Just nu pågår den förberedande fasen som består av inventering och att skapa lägesuppfattning. Om en månad går Operation Sankt Göran in i en övningsfas som handlar om att vapen, kläder och fordon flyttas från olika centralförråd ut till respektive krigsförband. Uniformspersedlar ska inte längre finnas i ett centralt beklädnadsförråd. Hjulfordon som tidigare samlats på olika förrådsplatser ska ut till förbanden.

Rikard Daleke
Arméns planeringschef
– Under övningen kommer vi att forcera materielrörelserna, det kommer att innebära transporter med både nya leveranser och befintlig materiel med huvudfokus vecka 17 till 19. Vi kommer också att genomföra översyn så materieluppfattningen på varje garnison är god.
Vecka 40 ska arméchefen få en återrapport, innan dess ska den sista fasen ha genomförts.
– Den sista fasen handlar om konsolidering, det vill säga vad förflyttningarna innebär för fortsatt arbete med listor, i system och med materielvård. Vi ska också se över hur vi kan höja den allmänna fordonsstatusen. Till hösten följer vi upp huruvida vi behöver göra en likadan resa till eller om vi nådde målet.
Hur kommer personalen på förbanden att märka av operationen?
– Under den här tiden kommer man att se över sitt förbands rutiner, inventera, ta emot leveranser och kontrollera att system fungerar som de ska.
Kan aldrig nog poängteras hur viktigt det är med vård
Vilken är den största utmaningen?
– Att vi på kort tid ska göra upp med något man successivt nedmonterat och anpassat efter rådande inriktningar under trettio år. Att på relativt kort tid reversera arbetssätten till mobiliseringsberedskap kommer att vara en utmaning.
Överste Rikard Daleke betonar vikten av att hela armén tänker nytt och flexibelt kring arbetssätt kopplade till materielhantering för att snabbare kunna mobilisera.
– Vi har haft reperationsköer i många system, trots att vi egentligen kan fixa enklare reparationer själva. Nu behöver vi gemensamt lyfta den totala statusen vi har, det kan aldrig nog poängteras hur viktigt det är med vård och materielomhändertagande. Det är en uppmaning till hela armén att vi tillsammans måste lyfta materielens status för att kunna göra vår viktigaste uppgift.
Och framöver kan fler drakar behöva dräpas i omställningen mot en mer effektiv och operativ armé. Förutom förändringar inom logistik och materiel kan liknande insatser krävas inom personalförsörjning och infrastruktur.
– Det kan finnas andra områden där vi kanske behöver titta på att göra motsvarande satsning framgent. Det ska vi inte blunda för.