Sök
Stäng denna sökruta.

Förtroenderekord för Försvarsmakten under pandemin

Allmänhetens förtroende för Försvarsmakten ökade markant under pandemins inledning. Störst var förtroendeökningen bland Sverigedemokraternas sympatisörer som steg från plus fem till plus trettio i förtroendebalans.

Linda Sundgren
Tomas Ohlsson / TT
Fältsjukhuset vid Östra sjukhuset i Göteborg.

SOM-institutet vid Göteborgs universitet har genomfört en extra mätning för att undersöka svenskarnas förtroende för myndigheter och institutioner under pandemin. Resultaten visar bland annat ett kraftigt ökat förtroende för Försvarsmakten, från plus 25 i förtroendebalans hösten 2019 till plus 48 våren 2020. Förtroendebalansen är måttet på andelen som anger stort förtroende minus dem som uppger lågt förtroende.

– Det här är ”all time high” för Försvarsmakten, säger Karl Ydén, universitetslektor och forskare vid Centrum för studier av militär och samhälle (CSMS). Försvarets förtroendebalans har inte legat så högt någon gång sedan SOM-institutet påbörjade sina mätningar 1986. 

Svenskarnas förtroende ökade även för Polisen, sjukvården, riksdag och regering. Andra organisationer ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare eller backar något, som universitet och högskolor, domstolar och Kungahuset. Karl Ydén tror att en bidragande orsak till den kraftiga uppgången i förtroende för Försvarsmakten delvis kan vara kopplad till myndighetens stöd till det civila samhället under pandemin.  

– Exempelvis fick fältsjukhusen i Göteborg och Älvsjö ganska stor uppmärksamhet, även om det senare aldrig togs i bruk. Det kan vara så att allmänheten såg att Försvarsmakten ställde upp för samhället och att vi ser effekten av det i förtroendemätningen. 

Störst förtroendeökning för Försvarsmakten uppvisar Sverigedemokraternas sympatisörer, som brukar ha i särklass lägst förtroende för försvaret i SOM-institutets undersökningar. I den nu aktuella mätningen har deras förtroendebalans ökat från plus fem till plus trettio.  

– Min gissning är att många Sverigedemokrater är ”försvarsvänner” som tycker att försvaret inte är vasst nog och därför uppger begränsat förtroende. Svaren i den här undersökningen speglar möjligen främst synen på hur Försvarsmakten agerat under pandemin och mindre förtroendet för förmågan att militärt försvara landet, säger Karl Ydén. 

Mätningen i den extrainsatta SOM-undersökningen genomfördes under april till och med juni 2020. Drygt 2 300 personer besvarade enkäten. I den nationella SOM-undersökning som årligen genomförs deltar drygt 20 000 personer. 

– Nu ska det bli intressant att se om Försvarsmaktens förtroendeuppgång har lämnat några avtryck i den ordinarie SOM-undersökningen vars resultat snart meddelas, säger Karl Ydén. 

Dela artikel:
Facebook
X
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet