Sök
Stäng denna sökruta.

Klart med leverantör av nordiskt uniformssystem

Sverige, Norge, Finland och Danmark har skrivit kontrakt med den norska leverantören Oskar Pedersen AS om leverans av det gemensamma stridsuniformssystemet Nordic Combat Uniform System, NCU.

Josefine Owetz

Foto: Fyra nordiska länder har undertecknat ett gemensamt ramavtal med den norska leverantören Oskar Pedersen AS om leverans av det gemensamma stridsuniformssystemet Nordic Combat Uniform System, NCU.

Kontraktsvärdet under den sjuåriga kontraktsperioden uppgår till 425 miljoner euro. Foto: Nordefco.

Efter en sammanvägning av labb- och användarester och anbudshandlingar undertecknade Sverige, Norge, Finland och Danmark den 8 februari 2022 ett ramavtal med den norska leverantören Oskar Pedersen AS om leverans av det gemensamma stridsuniformssystemet, NCU, skriver FMV i en artikel.

I det nya uniformssystemet ingår allt från underkläder till ytterplagg i olika konfigurationer: nordisk, europeisk, djungel och öken. Kamouflagemönstret är det enda som kommer att skilja ländernas uniformer åt.

– Uniformssystemet har en design som gör att funktionalitet och passform är anpassade till båda könen. Omfattande användartester har genomförts med deltagare från alla fyra länder för att få bästa möjliga funktion för alla användare, säger Jennifer Skjäl Lundgren, chef för FMV:s verksamhetsområde Logistikmateriel, i artikeln.

Hjälmar, handskar, kängor och personlig skyddsutrustning ingår inte i ramavtalet. 

I systemet ingår uniformskonfigurationer från underkläder till ytterplagg. Foto: Nordefco.

Danmark, Finland, Norge och Sverige startade Nordic Combat Uniform-projektet 2016 och det genomförs som en del av NORDEFCO, Nordic Defence Cooperation. Avtalet för NCU är det nordiska försvarssamarbetets första gemensamma upphandling av detta slag.

– Det här är ett stort steg för NORDEFCO och nordiskt samarbete inom upphandling av försvarsmateriel. Varje land har undertecknat egna kontrakt för det nordiska stridsuniformssystemet. Men samtidigt har vi kunnat utveckla processer och riktlinjer som lägger en bra grund för olika typer av gemensamma nordiska materielprogram, säger generalmajor Kari Renko från det finska försvarets logistikkommando i ett uttalande. 

Stridsuniformssystemet som vann upphandlingen har tagits fram genom ett samarbete i en kärngrupp av leverantörer kända för sin innovationsverksamhet, enligt FMV. Oskar Pedersen AS är leverantör och projektledare är Layers AS. Partner är Siamidis SA, som är ansvariga för tekniska lösningar och tillverkare av stridsdräkt samt plagg för kyla och regn, W.L Gore & Associates GmbH är teknisk leverantör för systemet, Aclima AS och Woolpower AB kommer att stå för ullunderkläder.

Kontraktsvärdet under den sjuåriga kontraktsperioden uppgår till 425 miljoner euro och leveranserna inleds redan i slutet av 2022 till Finland. Slutleverans till Sverige sker tredje kvartalet 2024, skriver FMV

Klipp om uniformssystemet på YouTube.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet