Sök
Stäng denna sökruta.

Uppgörelsen om försvaret klar

Försvaret får 13 miljarder kronor extra, enligt försvarsuppgörelsen i mitten av september. Det innebär bland annat ett artilleriregemente i Kristinehamn, två mindre infanteriregementen samt fyra nya korvetter till marinen.

TT
Linda Sundgren
Regeringen är nu överens med samarbetspartierna från januariöverenskommelsen, Centerpartiet och Liberalerna, om att skjuta till 13 extra miljarder till försvaret.
Annons

Enligt den försvarsuppgörelse som regeringspartierna slöt tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna i september ska försvaret tillföras 13 miljarder kronor extra. Enligt uppgifter i Dagens nyheter innebär det bland annat att ett artilleriregemente etableras i Kristinehamn mellan 2021 och 2025 och att två mindre infanteriregementen upprättas under perioden 2022 till 2026 i Östersund, Sollefteå-Härnösand eller Falun. Jas Gripen utrustas med långräckviddiga robotar för bekämpande av markmål och marinen får fyra nya korvetter, varav de två sista ska beställas innan 2030.

– Min bedömning är att det med den här uppgörelsen råder enighet kring innehåll och ekonomi under perioden 2021 till 2025. Uppgörelsen är designad för att samla ett brett stöd i riksdagen, säger Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Liberalerna. 

Den låsning som funnits kring försvarsekonomin och som handlat om behovet av ytterligare förstärkning under andra halvan av 2020-talet, löstes genom en senareläggning av det beslutet.

– Den stora konflikten under hela våren har varit budgeten för 2026 till 2030 där M och KD velat ha ytterligare fem plus fem miljarder under 2026 och 2027. Det har vi löst genom att skjuta fram beslutet till en kontrollpunkt efter valet 2022, säger Allan Widman.

Moderaterna är mer försiktiga i sina utlåtanden efter uppgörelsen. I ett uttalande i DN den 18 september sa Pål Jonson, försvarspolitisk talesperson i Moderaterna, följande:

– Det är ett steg i rätt riktning att det blir mer ekonomiska medel till försvaret. Men vi ser en risk för underfinansiering och vi saknar planeringsramar för åren 2026 och 2027. Vi vill ju genomföra hela Försvarsberedningens förslag och de råd som överbefälhavaren har lämnat.

Även en myndighet för kontroll av hur Försvarsmakten hanterar tillförda medel föreslås inrättas. Myndigheten ingick i Försvarsberedningens förslag till förstärkt försvar.

– Det blir en liten expertmyndighet som ska vara på plats 2023. Den ekonomiska kontrollen är en mycket viktig del i det här säger Allan Widman.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommenterar uppgörelsen så här till DN:

– Med utgångspunkt från den så arbetar vi nu vidare med att ta fram en försvarsinriktningsproposition. Vår ambition är att den ska beslutas av riksdagen innan jul.

Försvarsbeslutet kommer att gälla åren 2021–2025.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Annons