Sök
Stäng denna sökruta.

Officer dömd till fängelse – röjde anläggningar

I april dömdes en reservofficer till åtta månaders fängelse för att ha röjt sekretessbelagd information på internet. Mannen ingick i ett slutet nätverk av 60 militärt överintresserade män. Totalt har fem män ur nätverket åtalats.

Linda Sundgren
Dag Enander/Försvarsmakten
Under senare år har allt fler personer åtalats för brott med koppling till militära skyddsobjekt och för att ha spridit hemlig försvarsinformation.

Reservofficeren, som tidigare har arbetat vid Försvarets radioanstalt, dömdes för grov obehörig befattning med hemlig uppgift av tingsrätten i Västmanland den 21 april. Domen omfattar spridning av sekretessbelagda uppgifter om elva försvarsanläggningar i ett slutet internetforum där mannen var medlem.

Enligt en artikel i Dagens nyheter var ett krav för att få vara med i nätverket en militär bakgrund eller att man kunde tillföra något av intresse. Ytterligare två personer ur nätverket, som avslöjades av Säpo, har redan dömts till ett års fängelse vardera. I ett tidigare uttalande i DN uppger den nu dömda reservofficeren att han agerade i god tro:

– Jag hade ett historiskt intresse och blev lurad in i det här. Men de som drev forumet visade sig vara intresserade av det moderna.

Enligt uppgifter i DN ångrar mannen sitt deltagande i nätverket:

– Ja, jag var ju jättekorkad som var medlem i det forumet. Samtidigt hade jag uppfattningen att det inte var hemligt. Jag fick ju uppgifter från Lantmäteriet, säger han till DN.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet