Sök
Stäng denna sökruta.

Förbundet utser, stöttar och utbildar skyddsombud 

Vi har alla ett ansvar för vår arbetsmiljö och vi kan alla påverka den exempelvis genom att bli skyddsombud.

Cecilia Gustafsson

Martin Sachs är ombudsman på Officersförbundets kansli med ansvar för arbetsmiljöfrågor.

Varför ska man intressera sig för arbetsmiljöfrågor? 

– Vi tillbringar så otroligt mycket tid på jobbet, därför är det väldigt viktigt att man har en bra och hållbar arbetsmiljö. Att bli skyddsombud ger bra verktyg att påverka både sin egen och kollegornas fysiska och psykosociala arbetsmiljö. 

Om man som vanlig medlem är intresserad av de här frågorna, vad ska man då göra? 

– Bli skyddsombud eller förtroendevald och gå förbundets arbetsmiljökurser! Om man vill läsa mer och få en helhetsbild skulle jag rekommendera att man läser tre saker: arbetsmiljölagen och gällande föreskrifter på Arbetsmiljöverkets webbplats: Försvarsmaktens arbetsmiljöpolicy som finns i Försvarsmaktens strategiska inriktning: och sitt förbands handlingsplan för systematiskt arbetsmiljöarbete.

Hur arbetar förbundet med de här frågorna?

– Vi jobbar med det på olika sätt, men oavsett så har förbundet en nära relation till skyddsorganisationen. På förbanden är det Officersförbundets förening med de andra fackförbunden som utser och stöttar skyddsombuden och huvudskyddsombudet. På försvarsmaktsnivå är det Officersförbundet och de andra fackförbunden som utser och stöttar de centrala skyddsombuden. Vi utbildar också alla skyddsombud och huvudskyddsombud. 

Förbundet har tre arbetsmiljökurser: en introduktionskurs som tar ett helhetsgrepp, en fördjupningskurs med specifikt fokus på OSA och en tredje kurs som också är en introduktion, men som riktar sig till chefer. Vi har också partsgemensamma utbildningar med Försvarsmakten. 

Förbundet är också med i olika arbetsmiljögrupper för fackförbund inom staten. Inom vår förhandlingsorganisation Offentliganställdas förhandlingsråd (OFR) finns en arbetsmiljögrupp som vi ingår i och där vi hanterar arbetsmiljöfrågor när vi skriver avtal. Officersförbundet är också med i Saco, som en av tre fackliga centralorganisationer. Inom Saco finns ett arbetsmiljönätverk där vi utbyter erfarenheter och är remissinstans för bland annat Arbetsmiljöverket.

Martin Sachs

Martin Sachs

Ombudsman, Officersförbundet

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet