Säkerhetsläget i Europa är det sämsta sedan andra världskrigets slut. Vi måste snabbt rekrytera och utbilda fler yrkesofficerare, reservofficerare och soldater. Läget kräver att vi agerar. Inom ramen för mitt verksamhetsansvar har jag därför fattat beslutet om två ansökningsfönster för den grundläggande officersutbildningen.
Beslutet föregicks av beredning och förankring med försvarsgrenar och stridskrafter i flera steg genom remisser och diskussioner i olika möten. Inför beslutet uppfattade vi att de flesta försvarsgrenar, stridskrafter och deras förband förordade ett andra ansökningsfönster. Det betyder inte att alla var positiva till allt i beslutet, eller att alla var överens om allt under förankringsprocessen. Att inte göra något var inte ett alternativ.
Förra året gjorde vi ett första försök att förlänga ansökningsfönstret, genom att öppna det igen kort efter att det första fönstret stängts. Det var vad som då medgavs och det gav inte önskad effekt. Därmed kunde det alternativet avfärdas. Riskerna med en uppdelning i två ansökningsfönster har analyserats och vägts mot möjliga vinster. Vinsten med ett förlängt ansökningsfönster på våren har till exempel vägts som tyngre än risken med längre ledtid från ansökan till antagning för de som söker på hösten.
Det förlängda ansökningsfönstret för de sökande ur inneliggande grundutbildning, bedöms medge att fler av dem hinner mogna i sitt beslut och kan uppmuntras att söka till den grundläggande officersutbildningen. Vi kan självklart inte med säkerhet veta att det blir så, men vi måste våga pröva och orka göra förändringar som vi tror kan ha positiv effekt. Ytterligare en effekt av uppdelningen i två ansökningsfönster bedöms vara att arbetet under året kan jämnas ut.
Vi måste våga pröva och orka göra förändringar som vi tror kan ha positiv effekt.
Vi kommer att fortsätta utvecklingen och förändringen av hur vi attraherar, rekryterar, prövar, gör urval och antar till den grundläggande officersutbildningen. Vi tittar på hemtagning av prövningen men inte med mindre än att vi först organiserat resurser för att klara det och försäkrat oss om bibehållen kvalitet. Det nya stödsystemet för antagningen till den grundläggande officersutbildningen är äntligen på väg att införas vilket bedöms förenkla, effektivisera och höja kvalitén i antagningen.
Åtgärderna inom ramen för den pågående strukturutredningen kommer att ge försvarsgrenarna ökad rådighet, ansvar och mandat, för alla led från attraktion till antagning och genomförande av den grundläggande officersutbildningen. Hela processen kommer närmare förbanden. Strukturutredningen innebär också att vi tillsammans med Försvarshögskolan kommer att utreda förutsättningarna för Officersprogrammet med målsättningen att försvarsgrenarna ska få ett större inflytande även över denna utbildning.
Jag förstår att alla dessa snabba förändringar samtidigt som mycket annat krävs av oss kan uppfattas som ryckiga och kanske inte passar alla förband lika bra. Om det efter förankringsarbetet och den breda kommunikationen som nu genomförs för att ge organisationen bästa möjliga förutsättningar att hantera förändringen fortfarande finns oklarheter, frågor, synpunkter på antagningsprocessen eller ytterligare risker – lyft dessa i linjen inom förbandet och vid behov vidare inom försvarsgrenen, så att de kan hanteras på kort sikt och bidra till fortsatt utveckling på lång sikt. Gällande utformningen av tidslinjalen och utvärdering av den grundläggande officersutbildningen gör försvarsstaben det tillsammans med försvarsgrenarna.
Framgångarna i rekryteringen till officersutbildningarna är främst ett resultat av det arbete ni på förbanden gör. Vi är djupt tacksamma för den tid, energi och professionalism som rekryteringsorganisationen bidrar med för att öka vår krigföringsförmåga.