Rals 2022 klar: Betydande tillskott till den militära personalen

Sent i fredags kväll avslutades förhandlingarna kring årets Rals på Försvarsmaktsnivå. Resultatet: Betydande tillskott till den militära personalens löner. "Vi har inte fått allt vi har begärt, men det här är ett stort steg i rätt riktning", säger Lars Fresker, Officersförbundets förbundsordförande.

Inför årets förhandlingar gjorde fack och arbetsgivare ett gediget lönemålsarbete lokalt ute på Försvarsmaktens olika organisationsenheter (OrgE). I det arbetet identifierades både hur stora löneökningarna behövde vara och en prioritetsordning. Underlaget användes sedan i förhandlingarna på central nivå.

– Det har gjorts ett hästjobb ute på organisationsenheterna. Att det funnits en samsyn kring behoven redan på OrgE-nivå underlättade väsentligt vårt arbete. Jag tror att det är nyckeln till att Försvarsmakten varit beredda att skjuta till betydande belopp utöver märket på 1,8 procent, konstaterar Susanne Hultgren, Officersförbundets förhandlingschef. 

Officersförbundet, som haft lönemålsbilderna från OrgE som utgångspunkt, hade yrkat på ytterligare medel, men så långt ville Försvarsmakten inte sträcka sig.

» Det här visar ändå att Försvarsmakten nu verkar inse att en nyckel till att rekrytera och, framför allt, behålla personalen är att man betalar en skälig lön «

– Men det här visar ändå att Försvarsmakten nu verkar inse att en nyckel till att rekrytera och, framför allt, behålla personalen är att man betalar en skälig lön för det arbete som personalen utför, säger Susanne Hultgren.

Susanne Hultgren,  förhandlingschef på Officersförbundet
Susanne Hultgren, officersförbundets förhandlingschef

Lars Fresker är inne på samma linje och kallar årets Rals-resultat för banbrytande och förväntar sig att Försvarsmakten kommer att begära ytterligare medel till satsningar på lön och anställningsförmåner i budgetunderlagen inför kommande år.

– Våra medlemmar går väldigt hårt i arbetet med att upprätthålla säkerheten för Sverige samtidigt som man utvecklar Försvarsmakten. Vårt långsiktiga mål är att den militära personalen ska vara löneledande i såväl Försvarsmakten som staten. Dit är det en bit kvar men stärkta av årets förhandlingsresultat fortsätter nu det arbetet med kraft.

Efter att Rals-avtalet undertecknats på försvarsmaktsnivå kommer arbete att starta på respektive OrgE med att förhandla de nya lönerna ner på individnivå så det är ännu för tidigt att säga när de kommer att betalas ut, men de gäller retroaktivt från den första oktober.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Observera att du även behöver klicka på godkänningslänken i det bekräftelsemeddelande som kommer att skickas till din e-postadress för att slutföra prenumerationen. Vänligen kontrollera din skräppostmapp om du inte har mottagit bekräftelsemeddelandet efter att ha registrerat dig.