Presentation av sommarens brevskrivare Jonas Hård af Segerstad och Andreas Braw

Sommarläsningen på Officerstidningen.se i juli kommer att bestå av mejlväxling mellan officerarna Jonas Hård af Segerstad och Andreas Braw. Vilka är då brevskrivarna? Här följer en presentation.

Illustration: Josefin Herolf.
Jonas Hård af Segerstad

Vem är du?  
– Jonas Hård af Segerstad, 53 år, sjöofficer och sedan 2022 försvarsattaché vid Sveriges ambassad i Berlin.

Vad fick dig att tacka ja till att mejlväxla med Andreas i sommar?
– Det kändes självklart! Jag tycker om brevformen som diskussion. Jag har uppskattat Andreas plats i debatten och hans vilja att ha åsikter. Därför kändes det kul att skriva just med honom.

Vad vet du om Andreas sedan tidigare?
– Vi har aldrig träffats i verkligheten, men Andreas har skrivit mycket om sig själv, sitt arbete och sina iakttagelser. Så han känns bekant! Dessutom kan det vara lättare att känna igen tiden på förband, där jag också var för 15 år sedan.

Är det något särskilt du ser fram emot att få veta mer om?
– Inte något särskilt ämne, men att få diskutera lite djupare. Jag ser fram emot just det som gör brevformen så speciell. 

Vad är din relation till brevväxling? 
– Den är nog för dålig! Men det är en underskattad genre, tänker jag. Det går så snabbt att kommunicera direkt nuförtiden, men brev är kanske är det mest intressanta sättet att utbyta tankar. 

Vad gör du i sommar?
– Jobbar till sen semester och försöker sedan vara i Sverige en del.

Vad ligger överst i din ”att läsa”-hög i sommar?
– Tre böcker om språkhistoria. Jag har köpt flera under året, men sedan får jag inte tid att läsa. Men det är sådant som ligger överst!

Vilken bok tycker du att Försvarsmaktens anställda borde läsa i sommar?
– Vi har ju en minst sagt stor blandning av anställda, så vad kan intressera alla? Jag skulle rekommendera något som inte har med jobbet att göra, men något som alla har gemensamt. ”Viktig svenska” heter en nyutgiven bok om vårt språk, som på ett både lättsamt och informativt sätt både förklarar vad som är bra svenska, och varför det inte alltid finns några exakta, fasta regler för det. 

Slutligen, har du något annat du vill tipsa Officerstidningens läsare om?
– Jag missar i så fall inte chansen till ett boktips till. Något smalare målgrupp kanske, men alla födda runt 1960-80 måste läsa Mikael Yvesands ”Häng City” i sommar. Igenkänningen är ljuvligt kuslig. 

Andreas Braw 

Vem är du?   
– Jag är en småbarnsförälder och truppofficer som försöker förstå Försvarsmakten. På fritiden odlar jag grönsaker och driver sajten Militär Debatt.

Vad fick dig att tacka ja till att mejlväxla med Jonas i sommar?
– Jag tror att Jonas vet saker som jag inte vet. Som truppofficer har jag ett grodperspektiv på organisationen, men vad som händer högre upp har jag ganska dålig koll på. Jonas har ju en gedigen erfarenhet av hur Försvarsmakten fungerar högre upp, och jag hoppas kunna lära mig en del om det.

Vad vet du om Jonas sedan tidigare?
– Jonas är ju ganska känd från Twitter. Och så har jag lärt hans bok, ”Havets vargar”. Som person känner jag inte Jonas alls, så jag ser fram emot att skapa en mer personlig relation. 

Är det något särskilt du ser fram emot att få veta mer om? 
– Tyskland! Generellt så vet vi för lite om Tyskland i Sverige. Sen är jag nyfiken på Jonas upplevelser av nedläggningsåren runt millennieskiftet. Det var ju ett trauma som hans officersgeneration gick igenom. Kanske kan det förklara nuläget i försvaret?

Vad är din relation till brevväxling? 
– Jag brevväxlade med min farmor och farfar när de levde. Det är ett bra sätt att utveckla sina tankar.

Vad gör du i sommar?
– Jag arbetar fram tills föräldraledigheten börjar i augusti. Och så ska jag plantera lite saker, trädgården behöver fler träd. Jag behöver nog inte vara orolig över att vara sysslolös. 

Vad ligger överst i din ”att läsa”-hög i sommar?
– Just nu läser jag om ”Ingenting är sant och allting är möjligt” av Peter Pomerantsev och lyssnar på Dag Sebastian Ahlanders bok om Gustaf Mannerheim. 

Vilken bok tycker du att Försvarsmaktens anställda borde läsa i sommar?
– ”Krigets färger” av Arkadij Babtjenko. Den handlar om det totala moraliska mörkret i den ryska armén under Tjetjenienkriget. Eller ”Dumhetsparadoxen” av Mats Alvesson, som handlar om hur smarta människor gör sig korkade för att passa in i organisationer.

Slutligen, har du något annat du vill tipsa Officerstidningens läsare om? 
– Skriv ner dina tankar. Skriv ner det som stör dig, det du vill förändra, det som går bra och det som går åt skogen. Det är nyttigt. Och om du vill – skicka det du har skrivit till Militär Debatt.

Första delen av brevväxlingen kommer att publiceras den 7 juli. 

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Försvarets materielverk ska fördubbla sin omsättning under kommande år och hundratals tjänster ska tillsättas, däribland 160 militära befattningar. Men konkurrensen om officerskompetensen är hård och en dialog förs med Försvarsmakten om hur bemanningen ska lösas.
I dag är 60 YAM-befattningar på FMV vakanta. Samtidigt kan behovet av militär kompetens komma att öka ytterligare de närmaste åren.

Den pågående upprustningen ökar trycket på flera företag, organisationer och myndigheter, däribland Försvarets materielverk, FMV. Med regeringens inriktning ska myndigheten fördubbla sin omsättning under de kommande åren och antalet medarbetare ska öka med 680 årsarbetskrafter, vilket bedöms motsvara cirka 900 personer.

– Bara i år ska vi växa med 300 personer och målet är att vi ska vara 2 500 medarbetare vid årets slut. Vi kommer nog inte att nå riktigt ända fram, men väldigt nära. Sedan ska vi växa med ytterligare ungefär 600 personer de kommande fyra åren, säger Ylva Navér, HR- och kommunikationsdirektör på FMV.

Av de planerade rekryteringarna behövs cirka 160 personer med militär kompetens på FMV, så kallade YAM-befattningar. YAM står för yrkesofficer vid annan myndighet och innebär att officerare lånas ut av Försvarsmakten till en civil myndighet under viss tid. Men tillgången på militär kompetens är begränsad och ännu har man inte lyckats bemanna upp alla YAM-rader.

» Bara i år ska vi växa med 300 personer och målet är att vi ska vara 2 500 medarbetare vid årets slut. «

– Vi har haft ett behov av 160 YAM-befattningar sedan jag började på FMV för ett drygt år sedan, men vi har inte lyckats bemanna fler än 100 av dem. Det är också möjligt att vi kommer att identifiera ytterligare behov av YAM-befattningar under kommande år, säger Ylva Navér. 

Det händer att officerare på eget initiativ ansöker till lediga tjänster på FMV, utanför YAM-systemet. Hur många personer det rör sig om finns inga siffror på, men diskussioner har inletts med Försvarsmakten om hur det ska hanteras.

– Vi ska inte välja bort någon därför att de kommer från Försvarsmakten utan bara ta hänsyn till vilken kandidat som är bäst lämpad för tjänsten, och ibland är det en officer, säger Ylva Navér.

En växande personalstyrka kräver också utökade arbetsytor. FMV har förhyrt lokaler runt om i Stockholm utanför Tre vapen och våren 2024 ska en ny paviljong med 130 arbetsplatser vara inflyttningsklar på Värtavägen. Men FMV rekryterar inte bara till Stockholm utan också till verksamhetsorter ute i landet. Bland annat sker en omfattande tillväxt inom Test och evaluering, som i år ska utökas med dryg 100 befattningar. Test och evaluering har verksamhet i Vidsel, Härnösand, Linköping, Karlsborg/Skövde, Älvdalen, Enköping och Karlskrona.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
I november 2021 meddelade Försvarsmakten att det nya skyddsglasögonsystemet snart skulle komma. Detta efter att Försvarets materielverk upphandlat nya skyddsglasögon. Men de har sedan dess legat hos Försvarsmaktens centrallager.

– Det stämmer att vi har fått leverans av skyddsglasögon, men vi kunde inte bekräfta att de klarade laser. Det vore en allvarlig kvalitetsbrist ur ett säkerhetsperspektiv, därför har vi hållit kvar dem på centrallagret i väntan på att reda ut den här frågan, säger Försvarsmaktens logistikchef brigadgeneral Claes Isoz.

Nu är frågan utredd, testerna har visat att glasögonen klarar laser och leveranser kommer att ske till förbanden i närtid.

Det nya kroppsskyddet 23 D, som är specialanpassat för kvinnor, skulle ha levererats till förbanden innan midsommar i år.  

– Nu blev det inte så. Det beror på att vi även där haft utmaningar med den tekniska dokumentationen. Kroppsskydden är väldigt dyra och vi behövde tillse att verksamheten skulle kunna ta hand om dem på ett bra sätt när det gäller förvaring, underhåll och användning. Brukarutbildningen är planerad till vecka 40, sedan ska de direkt ut, säger Isoz. 

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
En 21-årig soldat omkom efter att ha blivit påkörd av en tankbil på Blekinge flygflottilj, F 17, den 17 augusti. Olyckan utreds nu som ett arbetsmiljöbrott.
Det är ännu oklart hur lång tid det kommer att ta att utreda olyckan på Blekinge flygflottilj där en 21-årig soldat omkom.

Enligt SVT nyheter kom larmet om olyckan inne på flygflottiljen i Ronneby vid elvatiden på förmiddagen. En soldat hade blivit påkörd och förts till sjukhus där han senare avled. Dagen efter olyckan hölls en presskonferens. Där framkom bland annat att den omkomne befunnit sig framför fordonet när olyckan skedde. 

– Det är med stor sorg och tungt hjärta vi bjudit in i dag. Det jag kan säga är att den förolyckade blev påkörd av en tankbil under ett rutinarbete inne på området. Trots omedelbara livräddande insatser gick hans liv inte att rädda, sa flottiljchef överste Anders Jönsson, enligt SVT nyheter.

Händelsen utreds nu som ett arbetsmiljöbrott. Förundersökningsledare är kammaråklagare Jan Olin vid Nationella åklagaravdelningen i Malmö. 

– Alla dödsolyckor i arbetet utreds som arbetsmiljöbrott och vi undersöker om den som är ansvarig för arbetsmiljön på något sätt har brustit i sina åtaganden. Om utredningen går hela vägen till åtal kan det ta ett till två år, men om så blir fallet kan jag inte svara på, säger Jan Olin till Officerstidningen. 

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post