Nya markstridsuniformen på väg ut till förbanden

Markstridsuniform 24, MSU24, har börjat nå Försvarsmaktens förband och först ut är Norrlands dragonregemente, K 4. Nu står Norrbottens flygflottilj, F 21, näst på tur. Det är en driftsättning som kräver ett omfattande arbete ute på förråden.

Maria Widehed
Försvarsmaktens nya uniformssystem, markstridsuniform 24, har nu börjat levereras ut till förbanden.

Foto: FMV

Projektet med det nya uniformssystemet startade redan 2013. För ganska exakt två år sedan tecknades ett gemensamt nordiskt ramavtal om leverans av det nya stridsuniformsystemet Nordic Combat Uniform, NCU, i Sverige, Finland, Norge och Danmark.

Försvarsmakten har gett uniformssystemet benämningen markstridsuniform 24, MSU24, och under förra veckan driftsattes den på Norrlands dragonregemente, K 4.

– Det är skönt att det äntligen börjar rulla ut, det ska bli väldigt intressant att testa systemet ute på förbanden, säger arméförvaltare Kenneth Felldén.

Han har blivit utsedd av Försvarsmaktens logistikchef att leda en projektgrupp för att reglera införandet. Projektgruppens arbete påbörjades i somras och har till stor del handlat om förrådslogistik.

– Det här är ju ett nytt sätt att utrusta. På förråden får man nu ett parallellt materielsystem som tar plats och personalen behöver lära sig hur det ska hanteras. Det har varit en utmaning att få alla bitar på plats, säger Kenneth Felldén och fortsätter:

– Det har varit ett stort arbete vad gäller behovssättning av materiel i Prio. I driftsättningen matchas befattning med utrustning och sedan individen som ska mäta sig. När det är klart ska allt köras ut till respektive förråd på förbanden. Det är en stor skillnad mot hur man tidigare har kört ut en mängd materiel och haft tillräckligt mycket ute för att det ska finnas storlekar tillgängliga på förråden.

I driftsättningen matchas befattning med utrustning och sedan individen som ska mäta sig.

Det nya uniformssystemet bygger på att man mäts och får storlek till över- respektive underkropp tilldelad, i stället för att man själv väljer storlek. 2024/2025 levereras 20 000 uppsättningar av MSU24 till Försvarsmakten.

– Men det kommer alltså inte att räcka till 20 000 personer. 8 000 ska inte vara några problem, det ska gå till personal som verkligen behöver i första hand vilket innebär stående förband och huvudsakligen yrkesofficerare och GSS/K. Införandet kommer att rinna på till hela grundorganisationen fram till 2027, säger Kenneth Felldén.

I skrivande stund är uniformssystemet på väg ut till Norrbottens flygflottilj, F 21. Även Lapplandsjägargruppen i Kiruna utrustas i närtid. Ungefär en månad framåt väntar driftsättning på Blekinge flygflottilj, F 17, och Stockholms amfibieregemente, Amf 1. 

250123-msu24-low-res-6

Leverantören av uniformerna är det norska företaget Oskar Pedersen A/S. Stridsjackans och -byxornas yttre lager består av ett flamskyddande material

Foto: FMV

Systemets olika delar har tidigare testats i labb och 400 soldater från de nordiska länderna har deltagit i ett brukartest där man använt system från fyra olika leverantörer i dagligt bruk. I testerna ingick sex svenska förband. Nu ska systemet testas skarpt.

– Underställen som är helt i merinoull tror jag kommer att ge väldigt mycket effekt ute i fält, ull har helt andra egenskaper vad gäller både lukt och bakterietillväxt som är positiva. Men det är nästan att förändra en kultur i hur man använder sina underkläder med det nya materialet, säger Felldén.

I förlängningen är syftet att MSU24 ska ersätta fältuniform 90. Det finns även möjlighet att köpa in varianter av uniformen i öken- samt djungelkamouflage.

Underställen som är helt i merinoull tror jag kommer att ge väldigt mycket effekt ute i fält

Markstridsuniform 24 kommer att finnas i ett 30-tal storlekar. Alla överdelar bygger på kroppslängd och bröstmått, och utgår från fältjackan. Tidigare utgick storlekssystemet från vikt och längd. Underdelarna utgår från beninnerlängden, höftmått och midjemåttet. Mätningen organiseras på förbanden, antingen med mätstation på förrådet eller ute på arbetsplatsen.

– Man behöver hjälpas åt, vissa mått blir inte rätt om man mäter själv. Där har vi haft utbildning med både brukare och förrådspersonal, säger Kenneth Felldén.

Kenneth Fellden

Kenneth Felldén

Arméförvaltare

Uniformssystemet är könsneutralt, bortsett från underkläder och underställ. Officerstidningen har tidigare kunnat berätta att ett av de krav som de slutliga leverantörerna var tvungna att uppfylla var att kläderna ska passa lika bra för män och kvinnor under militär verksamhet.

Sverige lade till en ytterligare testvecka för att uniformen ska passa bra för både kvinnor och män och när Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, sammanställde data från brukartesterna hittade man inga skillnader i funktionalitet mellan män och kvinnor. Av de svenska testdeltagarna var 60 procent kvinnor och 40 procent män.

Men när Försvarsmaktens internrevision granskade jämställdheten inom materielförsörjningen med fokus på personlig utrustning kritiserades framtagandet. I rapporten som kom i oktober förra året lyfter man anskaffningen av det gemensamma nordiska uniformssystemet, NCU, som ett exempel på projekt där kvinnors behov inte tillgodosetts.

I de delar av projektet som genomförts i Sverige har kvinnor deltagit vid tester av uniformssystemet, men inga kvinnliga yrkesmilitärer var delaktiga under de berednings- och beslutsprocesser som är kopplade till beställningarna.

250123-msu24-low-res-35

Uniformssystemet är könsneutralt, bortsett från underkläder och underställ.

Foto: FMV

– Det är jätteviktigt att vi gör kläder som är anpassade för båda könen, säger Kenneth Felldén.

Den svenska projektgruppen har inför driftsättningen infört egen rutin på hur kvinnor tilldelas unisexplagg, där över- och underdelar beställs separat.

– Att ha samma storlek till under- och överkropp funkar sämre för kvinnor, den här rutinen hoppas vi gör att unisexplaggen fungerar bättre. Vi har också beslutat att bh:n får bytas till annan storlek, det kan finnas särskilda storleksbehov som inte går att fånga upp med kroppsmåtten i övrigt. Annars får du en storlek utifrån dina mått och om inte plaggen passar i övrigt får man kontrollmäta sig för att få mer lämplig storlek, men bh kan man byta utan att mäta om sig.

Fler bilder på nya uniformssystemet: 

241216-msu24-low-res-1

Uniformssystemet består av flera olika delar; underkläder, mellanlager och ytterplagg,

Foto: FMV

250123-msu24-low-res-1

Foto: FMV

250123-msu24-low-res-19

Byxan har en reglering vid smalbenen för att den ska kunna justeras efter behov.

Foto: FMV

250123-msu24-low-res-39

Stridsjackan är tillverkad av flamskyddat tyg. Huvan är löstagbar och har flera justeringar så att hjälmen ska få plats under. Löstagbara armbågsskydd. Jackan har ventilationsfickor samt ficka bak för till exempel mössa.

Foto: FMV

241216-msu24-low-res-15

Det nya uniformssystemet överlämnades officiellt till Försvarsmakten vid en ceremoni hos Försvarets materielverk innan årsskiftet. Här Jennifer Skjäl Lundgren, chef för verksamhetsområde logistik på FMV, och Försvarsmaktens logistikchef Claes Isoz.

Foto: FMV

Dela artikel:
Facebook
X
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet