Sök
Stäng denna sökruta.

”Låt oss skapa system och processer anpassade för en ny verklighet”

Kapten Yossarian
Detta är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En gång i tiden, för inte särskilt länge sedan, såg framtiden mörk och oviss ut för många specialiserade skrån inom Försvarsmakten. Nedskärningsåren tvingade dem alla att ständigt sova med ett öga öppet. För att säkra skråets överlevnad gällde det att göra sitt specialistområde oumbärligt.

Det gjordes genom att exempelvis skriva in sig som obligatoriska nyckelspelare i certifieringsprocesser, reglementen och utbildningar, för att på detta sätt kroka fast den egna verksamheten i så många andra som möjligt.

Som försvarsmaktsanställd i dag är det inte osannolikt att du har kommit i kontakt med resultatet av detta på ett eller annat sätt. Det är nämligen inget enskilt skrå som beskrivs, utan ett fenomen som återfinns inom många områden i vår organisation. 

Det fanns inget ont uppsåt i detta. Det handlade helt enkelt om att säkerställa överlevnad av ett kunskapsarv. I många fall var det hjältar inom sina respektive gebit som på detta sätt räddade sina skrån in i framtiden. 

» Ett problem är att de fallskärmar och flytvästar som togs fram under nedskärningsåren fortfarande är i bruk. «

Nu är dock framtiden här, och med den en helt annan tid. Faran för nedläggning eller decimering av verksamheten har i stället växlats mot tillväxt och ökad arbetsbelastning för att mäkta med volymen av uppgifter som måste lösas. Ett problem är att de fallskärmar och flytvästar som togs fram under nedskärningsåren fortfarande är i bruk. Detta trots att de nu har fullgjort sitt syfte och i stället alltmer kommit att vara i vägen.

Effekten av detta blir flaskhalsar som i sin tur skapar frustration ute i leden, samtidigt som det också skapar orimliga arbetsbelastningar för dem vars ansvar det är att möta en övermäktig efterfrågan. Ofta är det dessa hårt jobbande eldsjälar som nu får slita i system och processer som är anpassade för en annan tid.

Det är med andra ord hög tid för nya hjältar att kliva fram! Dessa hjältar behöver vara djärva, pragmatiska och redo att göra jobbet med att skilja ut det som är nice från det som verkligen är need. Kanske står lag, förordning eller föreskrifter i vägen i vissa fall?

Lyft då på stenen, syna och definiera problembilden och låt det bli känt uppåt i organisationen. Måhända kan det till och med resultera i förändring på politisk nivå om så krävs. Angelägenhetsgraden i detta arbete är hög och kan vi hitta sätt att skapa drägligare arbetsbelastning för våra medarbetare samtidigt som vi effektiviserar byggandet av vår krigföringsförmåga har vi allt att vinna.

Avslutningsvis, till er som känner sig träffade av denna text:

Er tid att agera är nu, och ni är efterlängtade!

Kapten Yossarian

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet