Sök
Stäng denna sökruta.

Militär samverkansofficer placerad hos polisen

Försvarsmakten har fått en begäran från polisen om att stödja dem inom en rad områden. Nu har en samverkansofficer från operationsledningen placerats vid Polismyndigheten i Stockholm.

Linda Sundgren
Erik Westberg / Försvarsmakten

I den allmänna debatten höjs röster för att polisen ska ta hjälp av Försvarsmakten i de pågående gängkonflikterna. Polisen har också lämnat in en hemställan till Försvarsmakten om stöd inom flera områden. Vilka dessa områden är vill Försvarsmakten inte uppge av operativa skäl, men en samverkansofficer från Högkvarterets Operationsledning har placerats hos Polismyndigheten.

» – I den här allvarliga situationen är det viktigt att så snabbt som möjligt ge polisen det stöd de behöver. «

– I den här allvarliga situationen är det viktigt att så snabbt som möjligt ge polisen det stöd de behöver, säger generallöjtnant Carl-Johan Edström, chef för operationsledningen på Högkvarteret i en artikel på Försvarsmaktens webbplats.

Samtidigt pågår analyser i Försvarsmakten av polisens begäran om hjälp. Det handlar om att undersöka hur stödet kan påverka den egna organisationen, beslut om vilken ledningsstruktur som ska gälla, informationshantering och tid för genomförande av stödet. De enheter som Försvarsmakten avdelar för stöd åt polisen kommer dock att stå under befäl av en militär chef, uppger Försvarsmakten.

Carl-Johan_Edström_5207
Carl-Johan Edström, chef för operationsledningen på Högkvarteret
Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet