Yrkesofficerare – tillsammans eller splittrade?

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

När jag läst inlägg från NBO-kollegor om beslutet att slutligt införa trebefälssystemet återfinner jag ord som “degradering till OR-7”, “specialistofficerare är inte officerare”, “jag identifierar mig med min grad” med mera. Det är problematiskt eftersom jag förstår hur NBO-kollegorna känner, men det är inte bara NBO-kollegor som påverkas. Även jag som specialistofficer, SO, påverkas av beslutet, men jag vet inte än i vilken omfattning beslutet kommer att påverka mig. I dagsläget är flera befattningar i min karriärsväg bemannade av NBO-kollegor som kan komma att omgaloneras till OR-7 och potentiellt vara en stoppkloss för mig i min karriärsutveckling. Att då få läsa från NBO-kollegor att min yrkeskategori inte är yrkesofficer utan underbefäl, gör mig både förargad och besviken på skribenterna och tankevurpan. Jag förstår att en NBO-kollega identifierar sig som löjtnant eller kapten, och vad graden kan betyda för individen. Jag identifierar mig som SO, oavsett min grad, och när en kollega talar nedvärderande om SO talar kollegan nedsättande om mig och livet jag valt. Det är NBO-kollegor som skapat min yrkeskategori och det är tråkigt att de reagerar starkt först nu när de riskerar att tvingas in i det system som skapats åt SO, av NBO-kollegor. Hade NBO-kollegorna jobbat och bäddat mer för SO att få en vettig arbetsmiljö, löneutveckling med mera, är jag övertygad om att NBO-kollegorna inte hade blivit lika upprörda i dag.

Jag vill att mina NBO-kollegor tar med sig att beslutet inte bara påverkar NBO-kollegorna, det påverkar även SO. När NBO-kollegor skriver att SO är en degradering eller inte är yrkesofficerare skriver de om sina kollegor. Personligen ser jag upp till OR-7:or som kunniga och kompetenta yrkespersoner och har stor respekt för dem. 

Även om Officersförbundet, NBO-kollegorna och jag inte är nöjda med beslutet om trebefälssystemet är det viktigt att stå enade inom yrkesofficerskåren för att hitta bästa väg framåt och inte hjälpa till att slå en kil mellan varandra. Ta hand om varandra och respektera varandra!

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Observera att du även behöver klicka på godkänningslänken i det bekräftelsemeddelande som kommer att skickas till din e-postadress för att slutföra prenumerationen. Vänligen kontrollera din skräppostmapp om du inte har mottagit bekräftelsemeddelandet efter att ha registrerat dig.