Sök
Stäng denna sökruta.

”Många har inte full koll på sina anställningskontrakt”

Simon Abrahamsson är facklig förtroendeman för Officersförbundets lokala förening på Amfibieregementet, OF Amfibiekåren. Mycket av föreningens tid går åt till att arbeta med frågor som rör medlemmar med tidsbegränsade anställningar. Kommande etablering av Amf 4 har också lett till många funderingar och viss oro.

Josefine Owetz
Margareta Bloom Sandebäck
Simon Abrahamsson

Simon Abrahamsson, facklig förtroendeman på OF Amfibiekåren:
– Förra årets politiska beslut och styrning kring minskning av volymen för anställda soldater gör att varje enskilt fall som ska förlängas måste granskas och bli avdömt av regementschefen. Många av våra medlemmar vill vara kvar både i Försvarsmakten, men framförallt på Amf 1. 

Han berättar att många inte har full koll på sina anställningskontrakt, och att den korta kontraktstiden kommer som en förvåning i samband med att de varslas. 

 – Kommunikationen angående GSS/K-anställning i stort har som regel varit sex till åtta år, även om Amf 1 försöker kommunicera vad som gäller lokalt på förbandet. Soldaten som tar anställning förväntar sig att få vara kvar ett par år, men sedan visar det sig att de har 1,5 års kontrakt, säger han och fortsätter:

 – Jag har just nu en lista på ett antal medlemmar som säger sig tro att de hade längre kontrakt, men som visade sig vara betydligt kortare. Vi tycker inte att arbetsgivaren har varit tillräckligt tydlig med vad som gäller.

Ett annat orosmoln bland medlemmarna är etableringen av Amf 4 i Göteborg. 

 – Den största utmaningen framöver som jag ser det är hanteringen av personal, då med tanke på att ett regemente mer eller mindre ska bli två. Detta har skapat viss oro, både bland kadetter och redan anställda i framförallt Stockholm då det kan innebära längre kommenderingar.  

Han förklarar att OF Amfibiekåren har en dialog med arbetsgivaren kring frågor som rör personalförsörjning och kommande tillväxt. 

 – Vi upplever att det finns flera tillvägagångssätt i den här frågan. Det kan vara bättre med kortare kommenderingar inledningsvis, på några månader upp till ett halvår för att därefter hitta andra vägar till en mer långsiktig lösning. Vi tror att man tar en stor risk med personalen när man bara pekar med hela handen, och inte försöker nå mer acceptans och skapa bättre förutsättningar redan innan. Att hitta lösningar som bygger på frivillighet, oavsett längd, borde vara prioriterat.

Han efterlyser också bättre information kring hur Försvarsmakten tänker kring pendlingsersättningar, boendemöjligheter och andra typer av tillägg i samband med att om man tillfälligt byter arbetsort. 

– Ramarna för vad som kommer att gälla för personalen vid kommenderingar i Göteborg borde finnas på plats redan nu, men det upplever vi inte att det är. 

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet