Sök
Stäng denna sökruta.

Nu flyttas den svenska campen

I mitten av april skulle det svenska insatsbidraget i Mali ha lämnat Timbuktu för Gao. Men förbandets uppgift att montera ner Camp Nobel har varit en komplex pusselläggning försvårad av granatattacker och karantän.

Rickard Törnhjelm, Försvarsmakten
Linda Sundgren
Nedmontering av tält på Camp Nobel i 45-gradig hetta.
Annons

Vi når kontingentschef överstelöjtnant Mattias Söderberg en vecka innan den planerade överlämningen av Camp Nobel.

Det svenska FN-bidraget i Mali har fram tills nu utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i utkanten av Timbuktu.

Uppdraget för Mali 11 har varit att förbereda ett nytt svenskt styrkebidrag inom -Minusma. Man har nedmonterat svenska Camp Nobel och upprättat ny förläggning 40 mil österut. På Camp Castor i Gao tar Mali 12 över med uppdraget att genomföra säkerhetsoperationer.

– Vi ska utgöra en brygga mellan de här uppgifterna. Vi ska avveckla i Timbuktu, överlämna till FN och flytta i stort sett all materiel till Gao, säger Mattias Söderberg.

Det som inte flyttas till Gao flygs hem till Sverige. Infrastruktur som förrådstält, tälthallar, kablage och master lämnas över till FN.

Uppgiften att montera ner har varit komplex. Allt måste ske etappvis i rätt ordning, efter noggrann planering.

– Den stora utmaningen har varit att vi bor och lever på arbetsplatsen vi avvecklar. Under hela missionen har vi tvingats att montera ner vår egen förmåga, just nu finns inga boendetält – folk sover i stora tälthallar och verkstäder, säger Mattias Söderberg.

När vi pratar är det mesta rivet – mäss och kapell, liksom matsal. Sista veckan återstår tvätteri, tälthall och några hygienbaracker. Förråden står färdigpackade.

David Åqvist, planeringschef, jämför uppdraget med att ”såga av grenen man sitter på”. Det svåraste har varit personalavvecklingsplanen, alltså att planera vilka resurser man behöver i vilka skeden. Likaså har boendefrågan krävt en utarbetad strategi och förbandet har haft stor hjälp av att FN upprättat tillfälliga bostadsmoduler.

En annan utmaning i planeringen har varit att inte ta några onödiga risker.

– Det handlar till exempel om kameraövervakningen av campen. När vi avvecklar den måste vi ersätta med soldater som står post och bevakar rent fysiskt, säger David Åqvist.

I skrivande stund ser man ut att få rotera hem som planerat, men covid-19 har försvårat uppgiften avsevärt. Sedan vecka 12 har man tvingats sätta all personal som roterat ner från leave i karantän. Mali 11 tillämpar karantän på två nivåer: dels karantän inne på campen, dels har man de två sista veckorna av missionen isolerat hela FN-anläggningen utanför Timbuktu.

– Corona har påverkat vår operativa uppgift mycket de senaste veckorna, vi har inte haft den mankraft som vi förväntat oss, säger Söderberg.

Det handlar inte bara om förbandet i sig, utan även om uteblivna systemstödsresor med expertis från Sverige till vissa avvecklingsmoment.

– Vi har fått omhänderta det själva istället.

Samtidigt är läget i regionen oroligt och hotnivån hög. För bara några veckor sedan dödades soldater i en attack mot en militärbas i staden Bamba, som ligger mellan Timbuktu och Gao. I januari i år skadades 18 personer från FN:s fredsbevarande styrkor i en attack i Tessalit, 50 mil norr om Gao.

Hur har hotbilden sett ut för Mali 11?

– Vi har tvingats höja beredskapen på Camp Nobel vid några tillfällen, då har det varit indikationer på indirekt bekämpning.

När det gäller attackerna i Bamba och Tessalit betonar Söderberg hur avstånden till Timbuktu är stora.

– De direktriktade attackerna har inte varit påtagliga här.

Den nya campen etableras närmare oroligheterna, i tregränsområdet mellan Niger, Mali och Burkina Faso. Det senaste året har här skett en markant ökning av väpnade extremistgruppers attentat mot såväl militära och civila mål.

– Hotbilden och säkerhetsläget i östra Mali går åt fel riktning. Det går inte längre att avvakta och observera.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Annons