Sök
Stäng denna sökruta.

”FN fanns där. Men där fanns också svenskarna.”

Peter Sterner hade siktet inställt på mission i Libanon men hamnade som ställföreträdande plutonchef i FN:s första fredsbevarande styrka på Balkan, JK 01, i stället.

Foto: Joel Thungren

Det har kallats ”den glömda insatsen”. Men för ställföreträdande plutonchef Peter Sterner var deltagandet i Unprofor som den första fredsbevarande FN-styrkan i det forna Jugoslavien något han aldrig kommer att glömma.

Anna-Maria Stawreberg

Det var Peter Sterners första internationella uppdrag. Han hade varit anställd i Försvarsmakten i sju år och såg fram emot att göra en insats utomlands.

– Min ursprungliga plan var att åka till Libanon hösten 1992 när insatsen i Balkan drogs igång och jag fick frågan om att åka dit istället och då som ställföreträdande plutonchef, säger Peter Sterner, utlandsveteran JK 01.

Att hans första insats skulle bli i ett krig som faktiskt kom att omforma såväl FN:s som Natos och Sveriges roll i fredsfrämjande insatser visste han inte då.

När han landade var det fortfarande fred i Sarajevo, och han och kamraterna hann till och med göra Gamla stan innan situationen urartade. De inkvarterades på högkvarteret, 30 mil från sektorerna, och var inledningsvis helt mandatlösa, vilket innebar att de endast hade rätt till självförsvar.

Jag var visserligen förberedd på det värsta, men hoppades på det bästa. Nu brann det loss fullständigt och situationen eskalerade snabbt

För även om han var fullt inställd på uppgiftens allvar, var han inte inställd på det som skulle komma att ske. Hans plutons uppdrag var att bevaka och skydda missionens högkvarter och vissa platser samt agera livvakt åt tre generaler på plats.

– Jag var visserligen förberedd på det värsta, men hoppades på det bästa. Nu brann det loss fullständigt och situationen eskalerade snabbt, minns Peter Sterner.

I dokumentären Där och då”, som producerats av Försvarsmakten i samband med veterandagen, återvänder Peter Sterner till Sarajevo och det han upplevde under de jugoslaviska krigen. Det blir som en tidsresa 30 år tillbaka i tiden, och det är tydligt att upplevelsen av att som första fredsbevarande styrka och också som första uppdrag i missionen, påverkar honom än idag.

– Insatsen i det forna Jugoslavien gav mig en förmåga att skilja på det som är viktigt och det som inte är viktigt. Att snabbt kunna ta ställning till om något faktiskt betyder något eller inte. Och det gäller både privat och yrkesmässigt, konstaterar Peter Sterner.

Det blev sex månader i JK 01. Efter ett antal månader i Sarajevo förflyttades högkvarteret och Peter Sterner till Belgrad på grund av den kraftiga artilleribeskjutningen för att sedan avsluta i Sagreb.

Det var också här han lärde känna sig själv som yrkesperson på djupet i och med att han tvingades uppleva hur han reagerade och agerade under skarpt läge.

– Det är ju inget man kan läsa sig till i förväg, utan är något man måste uppleva, säger Peter Sterner.

IMG_4029

Försvarsmakten har i samband med Veterandagen producerat dokumentären ”Där och då” i vilken Peter Sterner återvänder till Sarajevo 30 år efter hans mission.

Foto: Joel Thungren

Ett av hans starkaste minnen var när hans konvoj fastnade i en attack i samband med att JK 01 skulle eskortera serbiska soldater. Den kilometerlånga konvojen besköts och när Peter Sterner bestämde sig för att kliva ur fordonet för att skydda konvojen, ställde bosniska soldater upp framför honom beväpnade med pansarskott och automatkarbiner. I attacken dödades 30–40 soldater.

Jag var uppskruvad och känslig för ljud och ljus. Och faktum är att jag träffade en veteran häromdagen som även han var med på i det forna Jugoslavien. Han mår dåligt av upplevelsen fortfarande

Väl hemma på svensk mark igen insåg han att det skulle ta tid att landa i vardagen. Han var ständigt på tå, reagerade när grannbarnen kastade smällare och när han besökte Vattenfestivalen i Stockholm tio månader senare var han tvungen att lämna i samband med det traditionella fyrverkeriet.

– Jag var uppskruvad och känslig för ljud och ljus. Och faktum är att jag träffade en veteran häromdagen som även han var med på i det forna Jugoslavien. Han mår dåligt av upplevelsen fortfarande.

För Peter Sterners del har det efter insatsen i det forna Jugoslavien blivit en rad utlandsmissioner: Georgien, Östtimor, Afghanistan och Irak.

På frågan vilket råd han vill ge till den som ska åka på insats utomlands svarar han omedelbart:

– Du ska vara mentalt förberedd. Men du ska också vara fysiskt vältränad. Om du är fysiskt vältränad blir du inte begränsad på samma sätt och kan fokusera på det du ska göra. Och du måste träna på det du ska göra. Det räcker inte att vara okej. Du måste vara bra.

20240325_joethu01_Bosnien_Blandat_20

Mikael Wallentin Åström

Producent och veteran

Dokumentären som finns i två avsnitt på Försvarsmaktens YouTubekanal har producerats av Mikael Wallentin Åström.

För honom kändes det viktigt att göra programmet för att konflikten i det forna Jugoslavien och de svenska styrkornas insats inte ska falla i glömska. Kriget i Bosnien är på det stora hela väldokumenterat, men samtidigt finns det vissa delar som inte skildrats.

En av dem är utan tvekan JK 01:s insats.

– Genom den här dokumentären vill vi ge människorna som faktiskt var på plats en röst. Här hoppas vi kunna ge en reflektion över dem som tvingades ta till flykten.

Mikael Wallentin Åström är själv veteran, har tjänstgjort i Mali och Afghanistan ett flertal gånger under årens lopp och är stolt över de svenska soldaternas insatser utomlands.

– När vi gjorde dokumentären och pratade med invånarna, när vi hörde dem säga med värme i rösten att ”FN fanns där. Men där fanns också svenskarna.” Det finns en stolthet i det. Och den stoltheten bär jag med mig.

Där och då är en samproduktion mellan Försvarsmaktens veterancentrum och det Operativa kommunikationsförbandet.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post
Ur arkivet