Sök
Stäng denna sökruta.

ÖB och statsministern i möte om säkerhetsläget

Statsminister Magdalena Andersson (S) träffade på måndagen överbefälhavare Micael Bydén för att diskutera det allvarliga säkerhetspolitiska läget med anledning av den senaste tidens utveckling kring Ukraina. ”Vi utesluter ingenting”, sa ÖB.

Josefine Owetz
Statsminister Magdalena Andersson (S) håller en pressträff tillsammans med ÖB Micael Bydén om den allvarliga säkerhetspolitiska utvecklingen i vårt närområde. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Spänningarna ökar vid den ukrainska gränsen och USA varnade nyligen för att det finns indikationer för att militära åtgärder kan vara på gång från Ryssland i närtid. I helgen uppmanade UD svenskar att lämna landet med anledning av det förändrade säkerhetsläget.

Överbefälhavare Micael Bydén träffade på måndagen statsminister Magdalena Andersson (S) för ett samtal om utvecklingen i närområdet, vad Försvarsmakten gjort och vad man är beredd att göra inom ramen för de mandat som ankommer på Försvarsmakten.

– Vi har över tid anpassat oss till omvärldsläget. Vi genomförde en rad åtgärder för en tid sedan när Ryssland förstärkte sina kapaciteter i Östersjön. Det är oerhört viktigt att vi följer händelseutvecklingen i Ukraina och ser vad det leder till, men också att vi tar ansvar för att se vad som händer här hemma. Vi utesluter ingenting, sa ÖB Micael Bydén på en pressträff efter mötet.

Ryssland har sedan våren 2021 byggt upp sin militära närvaro kring den ukrainska gränsen. Micael Bydén konstaterar att de ryska resurserna i området förstärkts ytterligare de senaste veckorna, bland annat med ledningsfunktion och sjukvårdsresurser och att det avgörande nu är landets intentioner. ÖB uppger att Ryssland nu har alla kapaciteter vid den ukrainska gränsen för ”en militär operation, en intervention eller en invasion”:

– Huruvida det sker i dag, eller på onsdag, eller om en vecka, det vet inte vi men om man väljer att göra någonting så har man har det man behöver på plats, sa han. 

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet