I förbundets nya medlems-undersundersökning anser 82 procent att de inte har en rimlig lön i jämförelse med alternativt arbete utanför Försvars-makten. 21 procent uppger dock att de inte vågar klaga på sin lön. Det är dock viktigt att vara tydlig med att man inte är nöjd med sin lön och varför man ska ha en högre lön. Hur ska man under med-arbetarsamtalet prata om lön då? Inför samtalet kan du förbereda dig genom att fundera på vad du vill och inte vill säga. Du och din chef kommer att prata om bland annat dina arbetsuppgifter, kompetens och erfarenhet, prestation samt utvecklingsmöjligheter. Skriv ner några frågor som antagligen kommer att diskuteras och svara på dem. Frågorna kan vara exempelvis: Vad har du och chefen kommit överens om för mål – uppfyller du målen? Hur har du bidragit till att utveckla verksamheten? Har du fått fler eller andra arbetsuppgifter som ställer högre krav på dig? Vad har du gjort för att utveckla din kompetens?
Prata också med dina fackliga förtroendevalda om hur lönebilden och lönemålbilden på ditt förband ser ut och hur föreningen och arbetsgivare på ditt förbandet bedömer dina arbetsuppgifter.
Under samtalet låter du din chef ge sin syn. Fundera på när ni har samma uppfattning och när ni har olika och ta då upp konkreta exempel på varför du har din uppfattning. Välj de argument som du tror väger tyngst oavsett om de handlar exempelvis om ökad kompetens eller god prestation. Försök att få din chef att vara så tydlig som möjligt med vad du kan förvänta dig i lönehöjning. Om ni inte alls kommer överens be om en motivering och vad du förväntas göra för att få en högre lön.
21 procent uppger att de inte vågar klaga på sin lön
Efter samtalet kan du gärna skriva ner minnesanteckningar och fundera på: Vad gick bra och vad gick dåligt? Fick du fram det du ville säga? Vad kom ni överens om för kommande mål? Var du tillräckligt förberedd?
Prata också igen med dina fackliga förtroendevalda om vad din chef har sagt om vad du kan förvänta dig i lönehöjning. När du sedan vid ditt lönesamtal får info om din nya lön fråga vad som är prestation och om det gjorts några extra satsningar.
Skillnader i lönehöjningar kan bero på flera olika faktorer. Fackförbund och arbetsgivare på försvarsmaktsnivå förhandlar fram den ekonomiska ramen för samtliga förband och sedan förhandlar föreningarna och arbetsgivaren på förbandsnivå lön för samtliga individer. Skillnader i lönehöjningar kan bero på allt från att individer har olika kompetens och erfarenhet, har presterat olika till att det görs extra satsningar antingen från försvarsmaktsnivå och förbandsnivå. Exempelvis kan en individ få 1 000 kronor i löneförhöjning, 400 kronor är prestation och 600 kronor är en extra satsning. En annan individ kan också få 1 000 kronor i löneförhöjning, men hela summan är prestation. Samma lönehöjning, men av olika anledningar.