Micael Bydén lämnade på måndageftermiddagen över kommandostaven, symbolen för överbefälhavarens ämbete, till Försvarsmaktens nye ÖB, Michael Claesson. Överlämningsceremonin genomfördes på Karlbergs slott inför representanter från regeringen, Försvarsmakten, andra myndigheter och inbjudna gäster.
I sitt första tal som överbefälhavare betonade Michael Claesson att fokus kommer vara att fortsätta stärka krigsorganisationen och skapa förutsättningar för att effektivt och målinriktat leverera på kommande försvarsbeslut.
– Det är med stolthet och en framåtlutad vision som jag i dag tar befälet över vår försvarsmakt. Jag är ödmjuk och stolt över det förtroende jag har fått. Medveten om det ansvar som vilar på mina och Försvarsmaktens axlar, sa Michael Claesson.
– Vi ska fortsätta vår integration in i Nato där vi ska vara lyhörda, men också agera med självförtroende och tydlighet, sa han vidare.
Avgående ÖB, Micael Bydén, lämnar posten efter nio år. I sitt tal sa han att han lämnar Försvarsmakten och rollen som ÖB med viss lättnad, men också vemod.
– Att vara ÖB är många gånger att vara ensam i svåra beslut. Men framför allt vara del i och omfamnas av ett helt fantastiskt lag, sa Micael Bydén.
Det är med stolthet och en framåtlutad vision som jag i dag tar befälet över vår försvarsmakt.
Försvarsmaktens nya ÖB avslutade sitt tal med en uppmaning till Försvarsmaktens anställda att alltid hålla professionalism, integritet och värderingar högt.
– Kärnuppdraget kräver inte bara skicklighet utan också en stark moralisk kompass och respekt för varandra, både vad gäller kompetens och oss själva som individer. Kom alltid ihåg att vårt uppdrag kräver inre disciplin. Det vill säga förmågan att inordna sig under det gemensamma ansvarets krav, sa Michael Claesson och fortsatte:
– Mitt ledarskap ska fortsatt bygga på några grundläggande principer: tydlighet, uppdragstaktik och ansvarsglädje.
Vad är det första du kommer sätta dig ner och jobba med imorgon?
– Jag måste erkänna att det handlar om att fatta ett beslut om vem som ska ta över efter mig som överkommendant i Stockholm. Men utöver det så handlar det om att tillsammans med Försvarsstaben nu verkligen tajta upp och försöka hitta former för att öka takten i krigsförbandsproduktionen, att konsolidera krigsorganisationen och ta emot försvarsbeslutet i december, säger Michael Claesson till Officerstidningen efter ceremonin, och fortsätter:
– Av allt att döma så finns det en väldigt hög grad av överensstämmelse med den senaste versionen av budgetunderlaget som vi har lämnat in. Det gör att vi ligger ganska väl framme i planeringsarbetet för att kunna börja implementeringen. Att konsolidera och implementera det nya försvarsbeslutet och samtidigt fortsätta integreringen i Nato, det kommer att vara mina viktigaste områden.
Michael Claesson kommer närmast från befattningen som chef för Försvarsstaben och Högkvarteret. I fredags tillträdde Carl-Johan Edström som ny chef för Försvarsstaben. Edström var i sin tur tidigare chef för Operationsledningen.
När kan vi förvänta oss fler chefsutnämningar?
– Jag tycker att vi har vi har byggt det här ganska väl i den meningen att chefen för Försvarsstaben är på plats redan samma dag som jag själv kliver på. Vi har en process igång när det gäller ersättare som chef för Operationsledningen och jag hoppas att den kommer att gå i mål inom en månad. Och utöver det, beroende på utfallet av en del andra processer – som inte bara har med Försvarsmakten att göra – så kan det bli ytterligare utnämningar de kommande månaderna. Det får vi ta efterhand, säger Michael Claesson.
Fakta
Michael Claesson
Claesson har arbetat i Försvarsmakten i 40 år. Han har en bakgrund som bland annat chef för Markstridsskolan, chef för Norrbottens pansarbataljon på Norrbottens regemente och kontingentschef för den 24:e svenska kontingenten i ISAF-styrkan i Afghanistan. Han har också tjänstgjort som militär rådgivare vid Försvarsdepartementet, Utrikesdepartementet och Sveriges delegation vid Natohögkvarteret i Bryssel. Mellan 2020 och 2023 var Michael Claesson insatschef.
Källa: Försvarsmakten.