Sök
Stäng denna sökruta.

Kriget bryter ut i totalförsvarsövningen Aurora 23 

Totalförsvarsövningen Aurora 23 är igång med 26.000 övande från 14 länder. Under måndagen den 24 april gick det första mobiliseringsmeddelandet ut i rikssänd radio.

Linda Sundgren
Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten

Aurora 23 inleddes den 17 april med att den amerikanska marinkåren gick över norska gränsen till Sverige och Östersund. I dag, efter en veckas instabilitet, bryter kriget ut och det första mobiliseringsmeddelandet sänds i radio över hela landet. 

”I dag den 24 april, inleds försvarsmaktsövningen Aurora 23. Du som har kallats till krigsförbandsövning ska så snart det är möjligt inställa dig på den plats som anges i inkallelseordern.”

I övningsscenariot utsätts Sverige för ett väpnat angrepp samt påverkansoperationer och sabotage där bland annat el- och telenät slås ut. Aurora är den största övningen i sitt slag på över 25 år. Deltagande länder – utöver Sverige – är USA, Storbritannien, Finland, Ukraina, Polen, Tyskland, Frankrike, Norge, Estland, Lettland, Litauen, Danmark och Österrike.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet