Regeringen har i dag utsett generallöjtnant Michael Claesson, som i dag är chef för Försvarsstaben, till Försvarsmaktens nästa överbefälhavare.
– Michael Claesson är en mycket meriterande blivande överbefälhavare. Hans viktigaste uppgifter kommer att vara att fortsätta Försvarsmakten tillväxt, fullfölja Sverige integration i Nato, stödet till Ukraina och samarbetet mellan det militära försvaret och återuppbyggnaden av det civila försvaret, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i ett pressmeddelande.
Den 30 september går Micael Bydéns förordnande som ÖB ut, efter nästan tio år på posten. Michael Claesson tillträder den 1 oktober. ”Beslutet ger god tid för överlämning från nuvarande överbefälhavare Micael Bydén och för förberedelser och planering för nästkommande överbefälhavare Michael Claesson”, skriver regeringen.
– Tack till regeringen för det förtroende som getts till mig i uppdraget som nästa överbefälhavare och chef för Försvarsmakten. Det är ett förtroende som jag är mycket stolt över och som jag kommer förvalta med största respekt och beslutsamhet, sa blivande ÖB Michael Claesson på pressträffen.
Jag ser fram emot att tillsammans med all personal, såväl anställda som frivilliga, sätta ytterligare tryck på att leverera försvarsförmåga framåt
Claesson har arbetat i Försvarsmakten i nästan 40 år. Han har en bakrund som bland annat chef för Markstridsskolan, chef för Norrbottens pansarbataljon på Norrbottens regement och kontingentschef för den 24:e svenska kontingenten i ISAF-styrkan i Afghanistan. Han har också tjänstgjort som militär rådgivare vid Försvarsdepartementet, Utrikesdepartementet och Sveriges Natodelegation i Natohögkvarteret i Bryssel. Mellan 2020 och 2023 var Michael Claesson insatschef, skriver Försvarsmakten i en artikel om utnämnandet.
I artikeln säger den blivande överbefälhavaren så här om sitt kommande uppdrag:
– Det är en oerhört komplex, men inspirerande uppgift. Jag ser fram emot att tillsammans med all personal, såväl anställda som frivilliga, sätta ytterligare tryck på att leverera försvarsförmåga framåt, säger Michael Claesson i artikeln.