Sök
Stäng denna sökruta.

Flygstaben: Vi vänder på alla stenar för att kunna behålla vår personal

Ett antal stridspiloter har ansökt om tjänstledighet. Med anledning av detta kommer flygvapenchef Carl-Johan Edström i veckan att besöka samtliga flottiljer för att träffa personalen. ”Det handlar om att visa respekt för individerna och den uppkomna situationen”, skriver Flygstaben i en skriftlig kommentar till Officerstidningen.

Josefine Owetz
Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Ett antal stridspiloter har under vintern ansökt om tjänstledighet för studier. Det beror främst på ett missnöje över sin karriärutveckling men också på en frustration över rådande lönestruktur och pensionsavtalet, enligt uppgifter till Officerstidningen

I en skriftlig kommentar skriver Flygstaben att flygvapenchef Carl-Johan Edström i veckan som kommer ska besöka samtliga flottiljer för att träffa personalen. De skriver: ”Det handlar om att visa respekt för individerna och den uppkomna situationen, samtidigt får flygvapenchefen möjlighet att prata med dem. Det visar att han tar detta på stort allvar”, skriver Flygstaben och fortsätter: ”Vi vänder på alla stenar för att hitta möjligheter för att kunna behålla vår personal, inom alla personalkategorier”.

Flygstaben skriver vidare att flygvapnet har en utmaning under den kommande tioårsperioden. ”Vi har många erfarna piloter som går i pension, samtidigt som de yngre väljer att lämna oss. Det är mycket oroande. Därför startades arbetsgruppen, AG Behålla, på försvarsgrensnivå”.

Flygvapenchefen fattade, som ett första steg och inom sitt mandat, förra året beslut om att höja ingångslönen för flygförare.

Flygvapenchefen arbetar i samverkan med Försvarsmaktens produktionschef och personaldirektör med olika incitament för att skapa en längre aktiv karriär i flygtjänst, som främst riktas till flygförare som är födda 1988 eller senare. Det handlar bland annat om lönejusteringar, pensionspremie och åtgärder för att förbättra arbetssituationen (”Det är åtgärder avseende organisationsutveckling, infrastrukturåtgärder som ska möjliggöra att arbeta vid Flygstaben från samtliga av Flygvapnets garnisonsorter med mera”)

Syftet med detta är att, från central nivå, finna lösningar som kan bryta den negativa trenden att personal slutar i förtid samt få fler att vilja stanna längre istället för att gå i pension, enligt Flygstaben.  

När det gäller pensionsfrågan förstår vi att den är viktig. Flygvapenchefen stödjer en fortsatt dialog inom denna fråga med vetskap om att dialogen måste föras på högsta arbetsgivar- och ATO-nivå”, skriver Flygstaben i kommentaren.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet