Den 9 februari lyfte ett C-17 plan med svensk personal och materiel för att hjälpa till i de jordbävningsdrabbade områdena i Turkiet. Totalt ingick 45 personer från Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i den svenska räddningsinsatsen, som leddes av MSB.
Från Försvarsmakten var det specialsökgrupper från Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum, Swedec, och en styrka från Blekinge flygflottiljs, F 17:s, flygbasjägarkompani med hundar, hundförare, traumagrupp och ett mobilt medicinskt team som åkte ner för att söka efter och gräva fram människor som fastnat i rasmassorna efter jordbävningen.
– Flygbasjägarna och sökgrupperna från Swedec är specialister på att söka igenom byggnader och rasmassor och har kunskap att förflytta sig både vertikalt och horisontalt med rep i trånga utrymmen, sa generallöjtnant Carl-Johan Edström, chef för Försvarsmaktens operationsledning, i en artikel på Försvarsmaktens webbplats.
» Flygbasjägarna och sökgrupperna från Swedec är specialister på att söka igenom byggnader och rasmassor. «
Med hjälp av sökhundar lyckades det svenska teamet hitta flera människor vid liv. Teamet har även med akut traumavård kunnat leverera hjälp till skadade och andra överlevande.
Den svenska personalen kom i förra veckan hem efter att i en dryg vecka ha arbetat i turkiska Kahramanmaras, som ligger nära skalvets epicentrum. ”Vi gav allt och gjorde skillnad! Tio högintensiva dygn är över”, skriver en av Försvarsmaktens anställda som ingick i styrkan på Twitter.
Väl på hemmaplan övergår nu insatsen i en ny fas enligt chefen för Försvarsmaktens operationsledning.
– Vår personal har jobbat hårt och samarbetat väl med andra räddningsteam på plats. När insatsen nu går in i nästa fas fortsätter Försvarsmakten att stödja MSB i det fortsatta arbetet genom att tillhandahålla förläggningsmateriel, förnödenheter och skyddsutrustning, säger Carl-Johan Edström, i en artikel på Försvarsmaktens webbplats.
Det var efter begäran från Turkiet som regeringen fattade beslut om att skicka det specialutformade sök- och räddningsteamet till Turkiet.
Det var natten till den 6 februari som en jordbävning med en magnitud på 7,8 på Richterskalan inträffade i södra Turkiet nära Syriens norra gräns. Antalet döda stiger kontinuerligt och den 19 februari beräknades 44 000 människor ha dött, enligt AP.