Den 18 maj överlämnade Sverige, samtidigt som Finland, in ansökan om medlemskap i Nato. På Högkvarteret har en planeringsgrupp med ett 20-tal deltagare bildats med uppgift att analysera och förbereda för ett medlemskap. Planeringsgruppen leds av Thomas Nilsson, till vardags CIO i Försvarsmakten där han leder myndighetens strategiska informationshantering och it–verksamhet.
– Ett Natomedlemskap kommer att påverka Försvarsmakten, vår planering och hur vi arbetar. Vi har under flera år jobbat nära Nato i olika delar, vi har till exempel övat tillsammans och vi har deltagit i Natoledda insatser. Men ett medlemskap kommer även att påverka vår förmågeplanering, ett område där vi inte arbetat lika nära Nato tidigare, säger han.
» Vi har tittat på möjligheten att få stöd från Nato samt allierade länder. «
Om Sverige går vidare i processen mot ett medlemskap förväntar sig Thomas Nilsson stöd från andra Natoländer för att underlätta inträdet i försvarsalliansen.
– Vi har tittat på möjligheten att få stöd från Nato samt allierade länder och har mötts av positiva tongångar. Vi kommer också behöva utbilda en stor del av vår personal om Nato och där utgår jag från att vi får stöd om vi blir ett inbjudet land, säger han.
Den norska samverkansofficer – överste-löjtnant Asle Strand – som tillfälligt tjänstgör på Högkvarteret kan komma att bli behjälplig i Natofrågor, även om det inte är hans huvudsakliga uppgift.
– Han ingår i ett bilateralt utbyte mellan Sverige och Norge och hade varit här även utan vår Natoansökan. Men kan vi använda oss av honom i frågor som rör Nato kommer vi att göra det, säger Thomas Nilsson.
Vad ett medlemskap skulle innebära för det svenska försvaret är under analys, men att det kommer att påverka står klart. I en dagorder som överbefälhavare Micael Bydén utfärdade den 16 maj står det att ”Svenska militärstrategiska intressen och konsekvenser av ett Natomedlemskap kommer att vara en del i mitt militära råd till regeringen den 1 november. Det kommer krävas hårda prioriteringar för balans mellan operationer, tillväxt och Natoanslutning.” I samma dagorder skriver ÖB att han rådde regeringen att ansöka om medlemskap i försvarsalliansen. ”Som medlem i Nato ökar vår handlingsfrihet eftersom vi då kommer ha inflytande över såväl planering som försvar av vårt närområde i händelse av konflikt. Utanför Nato skulle Sverige bli en brännpunkt mellan Nato och Ryssland.”