Sök
Stäng denna sökruta.

Befäl polisanmälda för händelser vid värnpliktsutbildning

Ledningsregementet har polisanmält två händelser som inträffat under värnpliktsutbildningen. Ett av de misstänkta brotten utreds som tjänstefel och sexuellt ofredande. Det andra ärendet, tjänstefel och framkallande av fara för annan, har lagts ner i brist på bevis.

Anna-Maria Stawreberg
Fredrik Sandberg / TT
Det var i december som de värnpliktiga skickades hem efter att det framkommit att det fanns problem vidvärnpliktsutbildningen.

Det var i mitten av december som 470  värnpliktiga på Ledningsregementet i Enköping skickades hem med omedelbar verkan. Orsaken var att det framkommit att det fanns problem med olämpligt beteende och kränkningar inom värnpliktsutbildningen och inom andra enheter på förbandet.

Missförhållandena uppdagades i en enkät som gjordes under senhösten för att undersöka arbetsmiljön för de värnpliktiga. I djupintervjuerna som genomfördes framkom uppgifter från både värnpliktiga och befäl som förbandet bedömde som allvarliga. En utredning av händelser som skett på förbandet under hösten 2021 inleddes och i december polisanmälde förbandet två händelser där befäl hade varit inblandade, något som DN var först med att rapportera om.

– De händelser som vi fått beskrivna för oss är helt oacceptabla. I två av fallen är det händelser där vi bedömer att brott kan ha begåtts. Vi vill därför att polisen utreder detta vidare, sa överste Per Nilsson, ställföreträdande förbandschef i en artikel på Försvarsmaktens webbplats.

» De händelser som vi fått beskrivna för oss är helt oacceptabla. «

En förundersökning är inledd och brotten rubricerades initialt som tjänstefel och sexuellt ofredande.

– Ett ärende är fortfarande aktivt och utreds som tjänstefel och sexuellt ofredande. Inledningsvis var två personer misstänkta, men gällande en person har misstankarna om brott skrivits av. Den utredningen fortsätter genom ytterligare förhör, säger Jonas Eronen, poliskommissarie på polisregion Mitt till Officerstidningen i början av mars.

Han berättar att den andra utredningen, med brottsrubriceringen tjänstefel och framkallande av fara för annan, har lagts ner i brist på bevis.

Överste Johan Axelsson är förbandschef på Ledningsregementet:

– De anmälda befälen är fortfarande i tjänst. Det gäller även det befäl där utredningen fortfarande pågår, säger han.

På regementet har flera åtgärder vidtagits efter att larmen om missförhållanden på värnpliktsutbildningen framkom. Flera utbildningar har redan hållits och under året ska all personal utbildas i frågor som rör olämpligt beteende och tystnadskultur.

– Ett arbete har påbörjats vid förbandet för att komma till rätta med problemen. Vi har tagit fram ett åtgärdsprogram som följs upp var fjärde vecka. Nu jobbar vi på att bygga upp förtroendet och när det gjorts uppföljningar kan vi tydligt se att arbetet går i rätt riktning, säger Johan Axelsson.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet