Sök
Stäng denna sökruta.

Efter larm om kränkningar – värnpliktiga skickades hem

500 värnpliktiga har skickats hem från Ledningsregementet i Enköping, rapporterar DN. Orsaken är att soldaterna har utsatts för kränkningar – både av befäl och av andra värnpliktiga. De vittnar bland annat om att de behövt delta i aktiviteter trots skador och sjukdom samt händelser där verksamhetssäkerheten åsidosatts.

Josefine Owetz
Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten
Värnpliktiga vid Ledningsregementet.
Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Det var på måndagen den 13 december som samtliga värnpliktiga på Ledningsregementet skickades hem med omedelbar verkan, något som DN var först att rapportera om. I ett brev, som delats ut till de värnpliktiga på regementet, framgår att det finns problem med ”olämpligt beteende” och ”kränkningar” inom värnpliktsutbildningen och inom andra enheter på förbandet.

De värnpliktiga vittnar bland annat om brist på mat, att de behövt delta i aktiviteter trots skador och sjukdom samt händelser där verksamhetssäkerheten åsidosatts.

– Vi har sett att det finns värnpliktiga som upplevt ett beteende som inte är okej hos oss på Ledningsregementet, säger regementets kommunikationschef Therese Timpson till DN.

 I brevet står också att det råder en tystnadskultur som leder till att problemen inte uppmärksammas och hanteras. Anställda på förbandet kommer denna vecka att genomgå en utbildning och delta i seminarier kring olämpligt beteende och tystnadskultur.

– Utbildningen som genomförs är inledningen på ett långsiktigt förändringsprogram för hela regementet. Det övergripande långsiktiga målet är att skapa ett arbetsklimat med öppen och förtroendefull dialog mellan alla personalkategorier och en utbildningsmiljö som utgående från soldaternas förutsättningar bygger upp soldaterna svetsar samman fungerande krigsförband, säger Therese Timpson till Officerstidningen.

Enheterna ska också ta fram en plan för hur värnpliktsutbildningen kan startas upp och bedrivas på ett bättre sätt efter årsskiftet, enligt brevet.

För att hantera olämpligt beteende och tystnadskulturen har förbandet också tillsatt en arbetsgrupp som har i uppgift att ge rekommendationer till förbandsledningen om hur dessa problem kan hanteras.

Under 2022 ska all personal på regementet utbildas i frågor som rör olämpligt beteende och tystnadskultur.

– Vi behöver göra en genomlysning med våra anställda som utbildar värnpliktiga om pedagogik, hur man beter sig mot varandra men även hur vi belastar de värnpliktiga när de rycker in, säger Therese Timpson till DN.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet