Sök
Stäng denna sökruta.

Sverige ska bidra med trupp till Natostyrka i Lettland

Som Natomedlem ska Sverige bidra med en styrka till Lettland. Det meddelade statsminister Ulf Kristersson (M) i sitt tal på Folk och försvars rikskonferens i Sälen på måndagen. Regeringen vill att Försvarsmakten ska delta med en reducerad bataljon till Natos multinationella styrka i Lettland.

Josefine Owetz
Ulf Palm
När Sverige blir Natomedlem vill regeringen i ett första steg att Sverige deltar i Natos multinationella styrka i Lettland.

Beskedet att Sverige ska sända trupp till Lettland lämnades av statsminister Ulf Kristersson (M) på måndagen på rikskonferensen i Sälen.

– Sverige ska delta med en reducerad bataljon till de kanadensiskledda styrkorna i Lettland. Där gör vi nytta, sa Ulf Kristersson i sitt tal.

Sedan tidigare har regeringen meddelat att Sverige som medlem i Nato ska ingå i det europeiska luftförsvarssamarbetet Natos Baltic Air Policing och bidra med markstridsförband i försvaret av de baltiska staterna.

Statsministern lyfte i sitt tal fram att Sverige har unika militära förmågor och därför kan axla ett större ansvar i Östersjöregionen och inom Natos ledningsstruktur.

–  Vi fogar samman Östersjön och Baltikum med den transatlantiska länken. Vi får en central roll för basering och transporter av allierade stridskrafter, så att Nato kan verka i vår del av Europa, sa Ulf Kristersson

» Vi fogar samman Östersjön och Baltikum med den transatlantiska länken. «

Som DN tidigare har rapporterat förbereder svenska armén sedan en tid tillbaka denna insats i Lettland. Enligt uppgifter till DN rör det sig om en bataljon på 800 soldater från Södra skånska regementet, P 7, i Revingehed som ska sätta upp det första truppbidraget.

På en pressträff sa statsminister Ulf Kristersson att han inledningsvis uppskattar att det skulle kunna röra sig om mellan 500 och 1 000 soldater.

Tidigast 2025 kommer den svenska styrkan att kunna sättas in, enligt DN.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet