Sök
Stäng denna sökruta.

Stor tillväxt väntar efter nytt försvarsbeslut

I mitten av december röstade riksdagen igenom regeringens försvarsproposition för de kommande fem åren. Skåne får en ny brigad, antalet jaktrobotar utökas och förberedelser för anskaffning av nya ytstridsfartyg inleds.

Linda Sundgren
Joel Thungren, Försvarsmakten

Försvarsbeslutet som fattades den 15 december handlar om perioden 2021-2025 samt förberedelser inför nästkommande försvarsperiod.

Anslaget till Försvarsmakten ökar med nästan 29 miljarder kronor, till 89 miljarder 2025, och omfattar såväl personell som materiell tillväxt. Bland annat ska dagens cirka 60.000 befattningar utökas till omkring 90.000 år 2030. Ubåtsflottan tillförs ytterligare en enhet och två av ubåtarna i Gotlandsklassen ersätts med ubåtar i Blekingeklassen.

Förberedelser för anskaffning av nya ytstridsfartyg under 2026 till 2030 ska påbörjas och ytterligare jaktrobotar beställs. Göteborg får en ny amfibiebataljon, en tredje mekaniserad brigad inrättas i Skåne och Stockholm får en motoriserad brigad (Livgardesbrigaden). Även om satsningarna välkomnas inom Försvarsmakten finns också en oro inför den höga tillväxttakten.

– Det är klart att det blir en del utmaningar för oss, men det här ska vi klara, sa ÖB Micael Bydén i en intervju med SVT. 

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet