Sök
Stäng denna sökruta.

Järnbrist hos värnpliktiga undersöks

Försvarshälsan i Enköping har noterat flera fall av järnbrist och anemi hos värnpliktiga kvinnor. Nu startar ett forskningsprojekt för att ta reda på hur den militära grundutbildningen påverkar järndepåerna i kroppen hos såväl kvinnor som män.

Linda Sundgren
Bezav Mahmod/Försvarsmakten
Den som inte får i sig tillräckligt med järn kan få svårt med återhämtningen och risken för skador ökar. Fysiskt högpresterande kvinnor är en riskgrupp för anemi.

De senaste åren har värnpliktiga kvinnor vänt sig till Försvarshälsan i Enköping med trötthet, orkeslöshet och återhämtningsproblem. I flera fall har besvären orsakats av brist på järn eller blod, så kallad anemi.

– Att fysiskt högpresterande kvinnor i fertil ålder löper ökad risk att drabbas av järnbrist och anemi vet vi sedan tidigare. Men även vad du äter spelar roll och vi vet att exempelvis vegetarianer ibland får i sig för lite järn via kosten, säger säger Mats Navrén, specialistläkare vid Försvarshälsan i Enköping. 

I somras startade Försvarshälsan i Enköping ett forskningsprojekt om järnbrist och anemi bland värnpliktiga med Gymnastik och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm som forskningshuvudman. Samtliga kvinnor (114) och 33 procent av männen (136) som ryckte in vid Ledningsregementet i Enköping erbjöds att delta i studien. De lämnade blodprov och svarade på en enkät om hälsa, träning, kost och mående. Kvinnorna fick också frågor om menstruationen. Om fyra månader, efter avslutad grundutbildning, ska nya prover tas och enkäter fyllas i.

– Vi vill se om det sker några förändringar i blodvärden och järndepåer under grundutbildningen, säger Mats Navrén. Vi misstänker att de kvinnor som kommit till oss på Försvarshälsan med järnbrist och anemi bara är toppen på ett isberg. 

» Vi vill se om det sker några förändringar i blodvärden och järndepåer under grundutbildningen. «

Särskilt intressant, säger han, är frågorna som rör kosten. 

– Under grundutbildningen tappar du mycket av kontrollen över vad och när du ska äta och i fält blir det också en del frystorkat. Vi vet att alla inte alltid äter upp portionerna de tilldelas. 

Att fysiskt högpresterande kvinnor löper ökad risk att drabbas av anemi är känt sedan länge. Mats Navrén berättar om ett forskningsprojekt från 2014 som visade att ungefär hälften av deltagarna i svenska damlandslaget i fotboll led av järnbrist. Men även män kan drabbas och en studie av estniska värnpliktiga visade att de manliga rekryterna tappade 40 procent av sitt järnförråd under grundutbildningen.

– Den som drabbas av järnbrist påverkas både fysiskt och mentalt. Stridsvärdet sjunker, risken för marsch- och belastningsskador ökar och det psykiska måendet påverkas. Men vi har fått ett väldigt bra bemötande från regements- och förbandschefer inför vår studie och det finns ett stort intresse av att delta, säger Mats Navrén.  

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet