Sök
Stäng denna sökruta.

»Jag är rookie på det fackliga arbetet, så jag är ödmjuk inför uppgiften.«

Erik Tollins intresse för matlagning och ekonomi har genom hans arbete tagit honom runtom i världen. Och det senaste året har hans intresse för arbetsmiljö och omtanke för sina kollegor lett honom till att bli ordförande i den nya officersförening OF Marinstaben.

Cecilia Gustafsson
Margareta Bloom Sandebäck.
Erik har arbetat i flera EU-operationer och då tjänstgjort och bott i Djibouti, London och Rom. Nu arbetar han på Marinstaben.

När Erik skulle göra värnplikten sökte han till flottan, men hans ansökan blev bortslarvad och han gjorde den på T 1 i Linköping. Han tyckte om gemenskapen och ansvaret han fick så även om han inte visste vad han ville arbeta med långsiktigt så sökte han och blev antagen som officers-aspirant. Han bytte också spår från armén till flottan. 

– När jag började som kock på patrullbåt var de flesta kollegor och chefer mycket äldre än mig. Jag fick klara mig själv ganska mycket, så trots att jag var ung så kändes det som att det var något som jag ville fortsätta med, säger Erik.

Efter att ha jobbat som kock på patrullbåt, läste han officersutbildningen på Marinens Officershögskola i Karlskrona. Under utbildningen fick han smak för resandet och upplevde olika kulturer under långresan till bland annat Franska Guyana, Brasilien och Mexiko.

Han har alltid tyckt om matlagning och när han som köksmästare på Isbrytaren Tor fick ansvar för maten utmanade de äldre kollegorna honom genom att efterfråga rätter som han inte ens hört talas om, till exempel stekt salt sill i bakplåtspapper med löksås och potatis. 

»Det är viktigt att medlemmarna vet vilka rättigheter och skyldigheter de har.«

Erik hade gått ekonomisk linje på gymnasiet så efter några år med matlagning blev han divisionsintendenturofficer (DivIntO) på det som då först hette Första ytstridsflottiljen och sedan Andra ytattackflottiljen. Han blev också fackligt engagerad, passande nog som kassör för Kustflottan OF.

Han läste ekonomichefsutbildningen vid Managementinstitutionen i Östersund och sedan följde flera befattningar bland annat som ekonomichef, sektionschef för ekonomi och ekonomisk controller på Fjärde sjöstridsflottiljen.

– Jag har alltid tyckt att ekonomi är intressant och efter att ha jobbat med det på olika nivåer ville jag utvecklas, så jag sökte en tjänst som ekonomihandläggare på Nordic Battle Group 08 där jag jobbade med finansiering av olika projekt med europeiska medel. Det är intressant och lärorikt att förstå hur olika ekonomiska flöden ser ut och hur det skiljer sig till exempel mellan en svensk och europeisk organisation, säger Erik.

Under tiden på Nordic Battle Group var Erik placerad på Högkvarteret. Han fortsatte jobba som ekonomihandläggare på Högkvarteret, men på insatsledningen. Han sökte sedan en tjänst som stabschef för det landbaserade stödet till Operation Atalanta i Djibouti, vars syfte var att trygga sjöfarten genom att stoppa piratattackerna i Adenviken och Indiska oceanen.

Han fick mersmak för att jobba internationellt så efter några år sökte han en tjänst som logistikofficer på OHQ i London på Operation Atalanta.

Han trivdes så bra i den internationella miljön att han efter att ha kommit hem och jobbat som logistikchef på Fjärde sjöstridsflottiljen efter en tid sökte en utlandsbefattning på OHQ i Rom på Operation Sophia, vars syfte var att stoppa människosmuggling och kriminell verksamhet på de europeiska vattnen kring Medelhavet.

”Jag är väl lite idealist för det är främst för medlemmarna jag gör det här.”

Den här gången flyttade Erik, hans fru Suzanne och en av hans två söner med till Rom. 

– Vi hade det bra på alla sätt och vis. Rom är en fantastisk stad och det var spännande att återigen arbeta i en internationell miljö. Det var cirka 23 nationer som bemannade operationen och det blir ett annorlunda arbete än till exempel vid en svensk insats. Vi jobbade alla nationer på lite olika sätt och jag lärde mig mycket både av och om de andra, säger han. 

När familjen kom hem från Rom började Erik arbeta som chef genomförande på nya HR Centrum och sedan 2020, som logistikofficer på Marinstaben, med placering i Stockholm. 

Efter att blivit arbetsplatsombud på Marinstaben fick Erik frågan från kollegor och medlemmar om inte Marinstaben skulle ha en egen förening, liksom de andra försvarsgrensstaberna. Erik såg att det i den nya staben fanns ett behov av fackligt arbete, allt från att kollektivavtalen efterlevs till att det i samband med löneförhandlingar finns förtroendevalda som arbetar med de individer de faktiskt förhandlar för. Tillsammans med några kollegor kontaktade han Officersförbundets kansli och påbörjade arbetet med att bilda en ny officersförening. I mars i år hade den nya officersföreningen OF Marinstaben sitt första årsmöte och konstituerande styrelsemöte då Erik blev vald till dess första ordförande. 

– Jag är väl lite idealist för det är främst för medlemmarna jag gör det här. För många handlar fackets arbete främst om lön så de hör av sig med frågor om det, men det finns så mycket mer att arbeta med. Jag är inte den som står på barrikaden och skriker, men jag tycker att det är viktigt att medlemmarna kan påverka sin arbetssituation och arbetsmiljö och att de vet vilka rättigheter och skyldigheter de har. Nu finns det ett samverkansavtal på plats och vi arbetar med att få in rutiner. Jag är en rookie på det fackliga arbetet, så jag är ödmjuk inför uppgiften, säger han.

Han har gått de flesta av förbundets kurser det senaste året och börjar känna sig lite varmare i kläderna –och nu väntar löneförhandlingar!

FAKTA

Erik Tollin
Ålder: 58 år. 
Fackliga uppdrag: Kassör i Kustflottans OF, Ordförande OF Marinbasen 2021–.
Bakgrund i korthet: Värnplikt på T 1, Marinens Officershögskola, köksmästare, diverse ekonomibefattningar på 1:a ytstridsflottiljen, 2:a ytattackflottiljen och 4.e sjöstridsflottiljen, stabschef på FHQ SA i Djibouti och logistikofficer på OHQ i London för Operation OP Atalanta, Logistikchef 4.sjöstridsflottiljen, logistikofficer på OHQ i Rom för Operation Sophia och logistikofficer Marinstaben 2020–.
Bor: Tyresö, i Stockholm.
Familj: Fru Suzanne och två vuxna grabbar.
På fritiden: Lagar mat, spelar golf och gillar att vara ute i skärgården.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet