Sök
Stäng denna sökruta.

Försvarsmakten tvingas betala miljonskadestånd för PFAS-förorenad vattentäkt

Försvarsmakten döms att betala 37 miljoner kronor i skadestånd för att ha förorenat en vattentäkt i Uppsala med giftiga PFAS-ämnen. Samtidigt uppger myndigheten på sin webbplats att det nu finns metoder för att rena vatten från PFAS.

Linda Sundgren
Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
Försvarsmakten döms till att betala Uppsala vatten 37 miljoner kronor i skadestånd för att ha förorenat en vattentäkt. Utsläppen kunde härledas till Ärna flygfält vid Upplands flygflottilj F 16, där brandskum innehållande PFAS använts.

2012 upptäckte det kommunala vattenbolaget Uppsala vatten höga halter av PFAS-ämnen i Bäcklösa vattenverk. Utsläppen kunde härledas till Ärna flygfält vid Upplands flygflottilj F 16, där brandskum innehållande PFAS använts. Fallet gick vidare till domstol och tisdagen den 9 april i år dömdes Försvarsmakten i mark- och miljööverdomstolen att betala 37 miljoner kronor i skadestånd till Uppsala vatten. Och det här är inte första gången som Försvarsmaktens verksamhet kontaminerat dricksvatten med PFAS. 2013 uppmätte det kommunala bolaget Ronneby miljö och teknik höga halter av PFAS-ämnen i dricksvattnet i Ronneby kommun.

Misstankarna riktades mot försvarets brandövningsplats på Blekinge flygflottilj F 17 och Försvarsmaktens egen utredning visade på höga halter av PFAS i grundvattnet, bland annat på grund av läckage från flygfältet ut i Ronnebyån. Även den gången gick fallet vidare till domstol, men då var det Ronneby miljö och teknik som ställdes till svars för att genom dricksvattnet förgiftat invånarna. Den 5 december 2023 kom Högsta domstolens beslut som gav 154 personer rätt till skadestånd, bland dem 22 barn.

» För Försvarsmaktens del har det bidragit till att flygvapnet i dag har släckmedel utan tillsatt PFAS «

Två veckor innan domen i PFAS-målet i Uppsala, meddelade Försvarsmakten på sin webbplats att det utvecklats metoder för att rena dricksvatten från PFAS. Metoderna har tagits fram inom projektet Testbed PFAS som startade 2020 och som har genomförts i samarbete mellan Försvarsmakten, Försvarets materielverk, Fortifikationsverket och forskningsinstitutet Rise. Syftet med projektet var att hitta tekniker för att rena mark och vatten från PFAS samt att utvärdera släckmedel utan PFAS. Nu uppger Försvarsmakten i en artikel på sin webbplats att man lycktas ta fram metoder för att rena vatten från PFAS.

– Tack vare en mycket omfattande testverksamhet kan vi nu visa vilka metoder som är både realistiska, hållbara och effektiva för rening av vatten från PFAS-föroreningar. Nu är det dags för alla aktörer som behöver rena vatten att börja använda metoderna, säger Tove Mallin, forskare på Rise och projektledare för Testbed PFAS i artikeln.

Det uppges också att det numera finns fungerande brandsläckskum utan PFAS och som används i Försvarsmakten.

– Projektet har gett ökad kunskap kring PFAS för samhället i stort och för Försvarsmaktens del har det bidragit till att flygvapnet i dag har släckmedel utan tillsatt PFAS, det är ett viktigt och konkret exempel på Försvarsmaktens miljö- och hållbarhetsarbete, säger generalmajor Stefan Sandborg, chef för Försvarsstabens stödenhet.

FAKTA

PFAS
PFAS är ett samlingsnamn för en stor och komplex ämnesgrupp som omfattar fler än 10.000 ämnen och som kan ge allvarliga hälsoeffekter. Forskningsstudier som genomförts vid Göteborgs universitet av innevånarna i Ronneby efter PFAS-föroreningarna 2013, visar bland annat på förhöjd förekomst av njurcancer och diabetes typ 2.

Dela artikel:
Facebook
X
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet