Sök
Stäng denna sökruta.

Enkät: Det här läser vi i sommar

Sommar och semester betyder ofta tid för läsning, men vad ska man läsa? Officerstidningen frågade en rad olika profiler om vilka böcker som de läser i sommar – och vilka böcker som man inte borde missa.

Josefine Owetz
Vad ska du läsa i sommar? Här kommer en hel del lästips från åtta profiler.

Officerstidningen ställde följande tre frågor till Patrik Gardesten, Patrik Oksanen, Oscar Jonsson, Kenneth Felldén, Joakim Paasikvi, Michael Claesson, Andreas Braw och Anna Siverstig: Vad kommer du att läsa i sommar? Var läser du helst på sommaren? Kan du tipsa Officerstidningens läsare om någon bok som de absolut inte borde missa? Se svaren nedan. 

Patrik Gardesten

Patrik Gardesten. Foto: Ditte Doysen Ruge/Försvarsmakten.

Brigadgeneral Patrik Gardesten, ställföreträdande marinchef.

Vad kommer du att läsa i sommar?

– ”Generalsekreteraren” av Per Starke

Var läser du helst på sommaren?

– Hemma i kökssoffan på min fastighet i Besagöl i Småland

Kan du tipsa Officerstidningens läsare om någon bok som de absolut inte borde missa?

– Att varje dag läsa ett axplock av nyhetstidningar i pappersutgåvor och därmed bojkotta digitala/sociala medier.

Patrik Oksanen

Patrik Oksanen. Foto: Cecilia Olsson.

Patrik Oksanen, resident senior fellow på tankesmedjan Frivärld, journalist och författare.

Vad kommer du att läsa i sommar?

– Högen med olästa böcker är alldeles för stor för att våga säga vad jag kommer att läsa, men jag kan berätta vad jag just läst klart här i juni och vad jag har med mig för bok till Almedalsveckan. Senast lästa är ”Femte kollusionen”, som är den femte boken i serien Kontrahenterna av Denise Rudberg. Boken kretsar kring tre kvinnor med olika bakgrund som är involverade i svensk signalspaning och underrättelsetjänst under andra världskriget. En fin tidsskildring av en tid så nära, men ändå så långt bort. Boken som är med mig till Almedalen handlar om samma tidsperiod, men är en fackbok. Det är den finländske historikern Kimmo Rentolas mästerverk ”How Finland survived Stalin”, en bok som är lärorik i att förstå historien men också få perspektiv på vår nutid. 

Var läser du helst på sommaren?

– Får jag välja; i skugga i en skön sommarfåtölj med en lätt svalkande vind. 

Kan du tipsa Officerstidningens läsare om någon bok som de absolut inte borde missa?

– För att förstå hur Ryssland och andra bedriver politisk marionetteater med oss så är Ingrid Carlbergs ”Marionetterna” en utmärkt bok som ger kunskaper om hur framgångsrikt de här operationerna kunde bedrivas redan för hundra år sedan. För att förstå finlandsfrågan i svensk politik så rekommenderar jag ”Jättens andedräkt” av Krister Wahlbäck, som finns i nyutgåva. 

Oscar Jonsson

Oscar Jonsson. Foto: FHS.

Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och expert på rysk krigföring vid Försvarshögskolan.

Vad kommer du att läsa i sommar? 

– Jag kommer att läsa Peter Pomerantsevs ”How to Win an Information War” som handlar om brittiska informationsoperationer mot Nazityskland under andra världskriget. Även om internet har förändrat hur informationsoperationer genomförs är grunddragen snarlika. Sedan kommer jag också att läsa klart Fernando Pessoas postuma verk ”The Book of Disquietsom jag kommit halvvägs i som är ett sammelsurium av observationer och meditationer. Jag brukar oftast läsa både en skönlitterär och fackbok samtidigt, och saker som behövs för min forskning. Helst av allt skulle jag bara läsa skönlitterärt på sommaren, men det brukar allt som oftast vara då man får det lite lugnare och möjlighet att skriva.

Var läser du helst på sommaren?

– I idealfallet i en hängmatta eller på en soffa, men som småbarnsförälder får det bli i princip var som helst där man kan få en lugn stund.

Jag brukar oftast läsa både en skönlitterär och fackbok samtidigt, och saker som behövs för min forskning

Kan du tipsa Officerstidningens läsare om någon bok som de absolut inte borde missa?

– Min nästa bok ”Försvaret av Sverige” kommer i september och jag tänker att den är perfekt för Officerstidningens läsare. Medan ”Hotet från Ryssland” försökte förklara hur hotet ser ut kommer uppföljaren att ge uppslag på vad vi ska göra åt det. Tills dess vill jag rekommendera ”Zinkpojkar” av Svetlana Aleksijevitj, som ger en sådan nära bild av kriget så man kan känna det. Det är kritiskt för officersprofessionen att förstå.

Kenneth Fellden

Kenneth Felldén. Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

Arméförvaltare Kenneth Felldén.

Vad kommer du att läsa i sommar?

– Just nu läser jag ”Sidenvägen” av Jacob Lindfors. Därefter är det dags för en bok på engelska, försöker läsa varannan på engelska, vet inte vilken ännu.

Var läser du helst på sommaren?

– Historiska skönlitterära böcker, av till exempel av Johanne Hildebrandt eller Dick Harrysson.

Kan du tipsa Officerstidningens läsare om någon bok som de absolut inte borde missa?

– ”Mer än en fiende” av Hanna Ljungberg var en positiv överraskning av en ny svensk författare. Om man är historieintresserad som jag så rekommenderar jag ”Sveriges långa historia” av Jonathan Lindström

Paasikivi

Joakim Paasikivi. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges radio.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, fram till nyligen lärare i militär strategi på Försvarshögskolan i Stockholm. Gick i pension den 30 juni. En av årets sommarpratare.

Vad kommer du att läsa i sommar?

– Överst i högen ligger Sveriges Radios fantastiskt kunniga Johanna Meléns bok ”Imperiehunger” med undertiteln ”Putins storryska drömmar och ett nyvaknat motstånd” och sen Illia Ponomarenkos ”I Will Show You How It Was: The Story of Wartime Kyiv” och Sofi Oksanens ”I samma flod: Putins krig mot kvinnorna”. Det ligger oroväckande många böcker under dem i tvåmetershögen eftersom jag inte har haft mycket tid till bokläsning de senaste två och ett halvt åren.

– På sommaren läser jag helst välskrivna böcker oavsett ämne men gärna en blandning av främst amerikanska spänningsromaner där man inte i onödan behöver koppla in huvudet och ”gissa-mitt-jobb-böcker”, nu många om kriget i Ukraina. Ibland har jag frågat bokhandelspersonal om ”tips på en bok som de tror att jag aldrig skulle komma på själv” och har då kunnat läsa intressanta böcker.

Det ligger oroväckande många böcker under dem i tvåmetershögen eftersom jag inte har haft mycket tid till bokläsning de senaste två och ett halvt åren

Var läser du helst på sommaren?

– Det enkla svaret är ”i lugn och ro”. Det har blivit mycket på flygplatser så jag ser fram emot att kunna läsa i sängen, soffan, i skuggan på något trevligt ställe i Stockholm eller under ett parasoll nära en brygga vid en sjö i Savolax. Varhelst man kan försjunka i boken med andra ord!

Kan du tipsa Officerstidningens läsare om någon bok eller annan kulturell upplevelse som de absolut inte borde missa?

– Jag tyckte mycket om ”Once a Warrior King: Memories of an Officer in Vietnam” av pseudonymen David Donovan från 1985. Det är en memoar om vad som händer människor i krig och inte minst då han själv. Sedan får man inte missa -serie om MI5-medarbetare på dekis. Mycket spännande och roliga och har också blivit tv-serie på Apple TV+ med fantastiska Gary Oldman. Edmund de Waals ”The Hare with Amber Eyes” om hans familjs historia från Odesa, Wien och Paris är också mycket bra.

 

Michael Claesson

Michael Claesson. Foto: Försvarsmakten.

Generallöjtnant Michael Claesson, chef för Försvarsstaben, tillträder som ÖB den 1 oktober.

Vad kommer du att läsa i sommar?

– Överst i högen ligger ”Kampen om världens viktigaste teknologier” av Chris Miller och Faran med en förödande konflikt mellan USA och Xi Jinpings Kina av Kevin Rudd.

Var läser du helst på sommaren?

– På landet i vårt fritidshus i Västergötland.

Kan du tipsa Officerstidningens läsare om någon bok som de absolut inte borde missa?

– Två gamla ”godingar” som kan plockas fram är a) ”Det tredje världskriget” av Sir General John Hacket. Boken ger en bra bild av hur Nato fungerade under kalla kriget vilket är en viktig referenspunkt. b) ”Ghost fleet” som är en slags tech-thriller där Kina understött av Ryssland går i krig med USA. Hajpad för några år sedan men väl värd att plocka fram.

 Boken ger en bra bild av hur Nato fungerade under kalla kriget vilket är en viktig referenspunkt

Andreas Braw

Andreas Braw. Foto: Johan Alp.

Andreas Braw, kapten i armén, redaktör för Militär debatt.

Vad kommer du att läsa i sommar?

– ”Internatet” av Serhij Zjadan som är en roman om krigets första skede i Ukraina. Sen tänkte jag läsa ”Z Generation” av Ian Garner som handlar om hur ungdomsrörelser i Ryssland används för hjärntvätt. 

Var läser du helst på sommaren?

– Någon annanstans än hemma, där man inte kan starta en massa nya praktiska projekt. I sommar blir det Umbrien. 

Kan du tipsa Officerstidningens läsare om någon bok som de absolut inte borde missa?

– Jag tycker att alla inom Försvarsmakten borde läsa ”Okänd soldat” av Väinö Linna. Om man vill ha något mer lättsmält (Okänd soldat finns inte översatt till rikssvensk dialog, all dialog sker på grov finlandssvensk dialekt) så rekommenderar jag boken ”Rysslands militära fuck-ups” av Per Wallin, Mattis Bergwall och Fredrik Hagelin. Den är både kul och faktiskt väldigt insiktsfull. 

Anna Siverstig

Anna Siverstig. Foto: Försvarsmakten.

Brigadgeneral Anna Siverstig, Försvarsmaktens kommunikationsdirektör.

Vad kommer du att läsa i sommar?

– Jag ska läsa om ”Dumhetsparadoxen” av Mats Alvesson och André Spencer. Som jag kommer ihåg den var den spetsigt formulerad och tankeväckande om byråkrati. Kanske kan jag bli inspirerad att tänka nytt? Jag ska också läsa ”Cassi” av Johanna Swanberg – där förväntar jag mig lite feel-good som passar vid strandkanten. På sommaren läser jag helst något som antingen ger nya perspektiv eller bara rolig avkoppling!

Var läser du helst på sommaren?

– Jag läser helst i horisontalläge på altanen eller på däck i en skärgårdsvik.

Kan du tipsa Officerstidningens läsare om någon bok som de absolut inte borde missa?

– ”Marionetterna” av Ingrid Carlberg: en intressant berättelse om historiska påverkanskampanjer från Lenins tid, vidare genom andra världskriget och in i vår tid. Den gav perspektiv på det vi ser hända idag i informationsmiljön.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet