Sök
Stäng denna sökruta.

Ny lag möjliggör operativt militärstöd från Finland

En ny lag ska göra det möjligt för regeringen att snabbt begära operativt militärt stöd från Finland. Det beslutade riksdagen den 8 september.

Maria Widehed
TT
Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen och försvarsminister Peter Hultqvist vid flygövningen Ruska den 5 oktober i år.

Det fördjupade försvarssamarbetet är tänkt att stärka Sveriges och Finlands nationella försvar och ländernas förmåga att agera militärt tillsammans.

Samarbetet omfattar planering av gemensamma operationer och förberedelser för att kunna använda civila och militära resurser i olika scenarier. Det kan handla om att hjälpa svenska Försvarsmakten med till exempel ett finskt örlogsfartyg som ombeds bistå med enklare uppgifter i svenskt farvatten. Men det kan också handla om mer omfattande stöd med stora mängder stridskrafter i syfte att möta ett väpnat angrepp mot Sverige, skriver Folk och försvar.

Utöver att Sverige ska kunna begära stöd ska lagen också underlätta för Finland att få snabb svensk militär hjälp för att hindra kränkningar av finländskt territorium.

– Det här blir en säkerhetspolitisk signal till vår nära omgivning, sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) under riksdagsdebatten och tillade:

– Det här är en framflyttning av position som är rätt så rejäl, det är ett ställningstagande som har betydelse och det ingår i den tröskelbyggande strategin.

Lagändringarna börjar gälla 15 oktober 2020.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet