Sök
Stäng denna sökruta.

»Det är rena vilda västern«

Försvarsmakten prövar system för att komma åt de drönare som otillåtet används i anslutning till myndighetens verksamhet. Kommersiella drönare kan nyttjas för spionage, men också byggas om till vapen.

Linda Sundgren
Istock

I dag finns det cirka 400 000 hobbydrönare i Sverige, enligt Transportstyrelsen. Bestämmelser för var och hur dessa obemannade farkoster får användas är framtagna, men enligt en artikel på Försvarsmaktens webbplats är det långt ifrån alla som följer regelverket. Att drönare dyker upp i områden där Försvarsmakten bedriver verksamhet är inte ovanligt. Kommersiella drönare kan användas för spionage eller byggas om till vapen genom att förses med sprängmedel, vilket skett i flera konfliktområden. Försvarsmakten har nu köpt in ett antal system med olika funktioner för att slå ut drönare. Ett arbete pågår för att undersöka hur systemen ska kunna användas i enlighet med svensk lag. 

– Kommersiella drönare av alla storlekar är ett problem redan i dag och det måste vi få förutsättningar att göra något åt. Situationen kan beskrivas som rena vilda västern, eftersom så många inte följer bestämmelserna, säger överste-löjtnant Ulf Lepp, huvudman för skydd mot drönare i Försvarsmakten, i en intervju på Försvarsmaktens webbplats. 

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet