Sök
Stäng denna sökruta.

Ansträngd situation för chefer i Försvarsmakten 

Många chefer i Försvarsmakten har ett tidspressat ­schema och det råder ett allmänt missnöje med lönerna. Det ­framgår av den senaste FM Vind-rapporten. Däremot har en tydlig majoritet förtroende för sin närmaste chef och man upplever en öppenhet inför människors olikheter.

Linda Sundgren
Många medarbetare i Försvarsmakten är nöjda med sin närmaste chef.

Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten

I slutet av maj publicerade Försvarsmakten årets medarbetarundersökning, FM Vind 2024. Enligt enkätsvaren har många en positiv inställning till andra människor oavsett kön, bakgrund, erfarenhet eller kompetens (medelvärde 88 av 100). Även medarbetarnas omdömen om den närmaste chefen är positiva. Majoriteten anser att chefen bemöter medarbetarna med respekt (medelvärde 90) och många har som helhet förtroende för sin närmaste chef (medelvärde 85). 

Överlag tycker jag att resultaten i FM är glädjande med tanke på den ansträngda situationen.

– Överlag tycker jag att resultaten i FM är glädjande med tanke på den ansträngda situation som Försvarsmakten befinner sig i, säger Kim-Lena Ekvall Svedenblad, Försvarsmaktens personaldirektör.

Samtidigt visar resultaten att chefer i Försvarsmakten arbetar under press. Påståendet ”Antalet medarbetare är tillräckligt för att genomföra arbetsgruppens uppdrag”, får medelvärde 49. Många anser sig heller inte ha tillräckligt med tid i förhållande till sina arbetsuppgifter (medelvärde 50). 

– Det är lite samma svar som förra året, vi gick tungt även då. Sedan dess har kraven ökat ännu mer, är min uppfattning. Vi har blivit allierade, det är ett fortsatt hårt tryck på stödet till Ukraina samtidigt som Försvarsmakten fortsätter att tillväxa. Sedan finns det också brist på officerare i vissa verksamheter. Det är krävande att vara chef i Försvarsmakten, säger Kim-Lena Ekvall Svedenblad.  

Är du orolig för att chefers höga arbets-belastning ska visa sig i sjuktalen? 

– Vi följer sjuktalen kontinuerligt, men har inte fått några sådana indikationer. Jag träffar också HR-cheferna för försvarsgrenarna, stridskrafterna och hemvärnet regelbundet och min uppfattning är att man har god koll på cheferna i organisationen. Men det här är en fråga vi följer. 

En fråga som sticker ut i rapporten är den om löner. Bland chefer får påståendet ”Jag får erforderlig kompensation för nedlagd arbetstid” medelvärde 55. Bland samtliga anställda i Försvarsmakten får påståendet ”Jag anser att min lön är rimlig utifrån den lönemålbild som gäller för min befattning”, medelvärde 43. 

– I Rals 23 gjorde vi stora satsningar på löner och villkor, men de hann inte slå igenom innan FM Vind-undersökningen genomfördes. Jag tror att vi kommer få se ett annat resultat i nästa FM Vind, säger Kim-Lena Ekvall Svedenblad. 

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet