Sök
Stäng denna sökruta.

Flygvapnet vidtar åtgärder inom personalområdet

Sedan sommaren 2023 har en stor översyn på personal­området genomförts i flygvapnet. Arbetet går under namnet ”Framåt” och har tagit upp frågor som avtal, arbetsmiljö, materiel och lön. I närtid fattar flygvapenchefen beslut om ett direktiv med åtgärder.

Josefine Owetz
Flygvapnet startade förra sommaren ett partsgemensamt arbete inom personalområdet för att identifiera utvecklings- och åtgärdsområden.

Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten

Det försämrade omvärldsläget ställer nya och högre krav på Försvarsmakten och dess personal. Myndigheten behöver personellt växa men också säkerställa att medarbetare vill stanna kvar. Med utgångspunkt i dåvarande ÖB:s dagorder om personalområdet startade flygvapnet förra sommaren ett partsgemensamt arbete inom personalområdet för att identifiera utvecklings- och åtgärdsområden. 

– Vi står inför fortsatt tillväxt och vi omsätter materielsystem. Vi har också gått med i Nato, med alla de förändringar som det innebär. Allt detta aggregerat gör att det blir än viktigare att säkerställa behålla-perspektivet för personalen, säger ställföreträdande flygvapenchef brigadgeneral Tommy Petersson. 

Han har lett styrgruppen som arbetat med Framåt-arbetet. ”Framåt” är en förkortning för ”flygvapnets revidering av mål och åtgärder på personalområdet”. I gruppen har bland annat flygvapenförvaltaren, flygvapnets ekonomichef, flygvapnets HR-chef och HR-strateg och fackliga representanter ingått.

– Vi valde metoden att göra detta helt partsgemensamt och har haft med alla fyra arbetstagarorganisationer som finns representerade i flygvapnet. Även det centrala skyddsombudet har ingått, säger Tommy Petersson. 

Förslagen kokades ner till 80 åtgärdsförslag från arbetsgrupperna.

Efter att gruppen identifierat ett antal temafrågor gick frågeställningarna ut till alla förband och flottiljer flygvapnet. Inom ramen för arbetsplatsträffar har personalen diskuterat frågor om avtal och villkor, arbetsmiljö, materiel, lön och karriär- och kompetensutveckling. Totalt kom 2 700 åtgärdsförslag in. Dessa förslag prioriterades sedan av arbetsgrupper bestående av representanter för olika personalkategorier.

– Förslagen kokades ner till 80 åtgärdsförslag från arbetsgrupperna. Sedan har vi suttit i styrgruppen och knådat detta för att komma fram till en gemensam enhetlig bild som sammanställdes till slutrapporten, säger Tommy Petersson. 

Slutrapporten, som var färdig i slutet av oktober, utgör beslutsunderlag för flygvapenchefens direktiv för det fortsatta arbetet. Beslutet kommer att tydliggöra vilka åtgärder som flygvapnet ska arbeta vidare med, hur målsättningarna ser ut, ansvarig för respektive åtgärd samt förväntat start- och leveransdatum.

Dela artikel:
Facebook
X
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet