Sök
Stäng denna sökruta.

Yrkesofficerares arbetssituation ska studeras i ny avhandling

Hur skapas en arbetsmiljö där medarbetarna mår bra? Och vilka personliga resurser kan underlätta för individen att hantera en ansträngd arbetssituation? Doktoranden Emma Oskarsson ska studera arbetssituationen för yrkesofficerare i Försvarsmakten mot bakgrund av pågående tillväxt och ökad arbetsbelastning.

Linda Sundgren
Hur skapas en god arbetsmiljö och vilka resurser hjälper individen att hantera stress? Doktoranden Emma Oskarsson ska studera yrkesofficerarnas situation i Försvarsmakten i samband med tillväxt och ökad arbetsbelastning.

Foto: Joel Thunberg/Försvarmakten och FHS.

Emma Oskarsson är utbildad inom psykologi och tjänstgör som doktorand vid Försvarshögskolan i Karlstad. Nu genomför hon sin forskarutbildning vid Stockholms universitet där hon ska studera hur expansionen inom Försvarsmakten påverkar arbetssituationen för organisationens officerare och specialistofficerare. 

– Jag vill undersöka vad som främjar en hälsosam arbetsmiljö, där människor trivs och vill jobba kvar, säger Emma Oskarsson. Men också se om det finns saker i den psykosociala arbetsmiljön som måste skruvas på om det är något som inte fungerar.

Jag är inte ute efter att studera enskilda individers prestationer utan hur kognitiva förmågor påverkar på gruppnivå

Inom ramen för avhandlingen ska hon även undersöka hur individers personliga resurser och förmågor påverkar upplevelsen av arbetssituationen. Det genom att jämföra registerdata från Plikt- och prövningsverket och uppgifter från en egenkonstruerad enkät. Enkäten har med hjälp av Officersförbundet gått ut till drygt 9.000 yrkesofficerare och innehåller frågor om hur man upplever sin arbetssituation. Som personliga resurser räknas bland annat kognitiv förmåga som att resonera, planera och lösa problem liksom förmåga att tänka abstrakt, tolka komplex information och anpassningsförmåga.  

– Resultaten ska i första hand kunna användas för att öka stödet till dem som behöver det. Blir man medveten om hur det ser ut kan man sätta in åtgärder för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön och stärka de personliga resurserna, säger Emma Oskarsson.

Hon betonar att det inte handlar om att flytta över ansvaret för en påfrestande arbetssituation från arbetsgivaren till individens egen förmåga att hantera hög arbetsbelastning och stress.

– Officerare och specialistofficerare är högselekterade. De har en bra kognitiv förmåga, annars hade de inte blivit antagna till utbildningen. Däremot är det viktigt att se vad hos individen som kan göra det lättare att ta sig an en tung arbetsbörda och vad vi kan lära av varandra. Jag är inte ute efter att studera enskilda individers prestationer utan hur kognitiva förmågor påverkar på gruppnivå, säger Emma Oskarsson.

Dela artikel:
Facebook
X
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet