Sök
Stäng denna sökruta.

Karriärutveckling: Nytt koncept ska få anställda att stanna kvar

Utveckling istället för avveckling. Så kan bytet från det tidigare livs- och karriärsutvecklingsprogrammet Lok, till det nya, egna programmet Kick, enklast beskrivas. Hittills har efterfrågan på att gå programmet inte varit särskilt stort, men de som genomfört är nöjda. Nu har Kick utvecklats ytterligare.

Anna-Maria Stawreberg
Ur Officerstidningen nr 7, 2021

Fakta

Då:
Lok, ett livs- och karriärs-utvecklingsprogram som Försvarsmakten betalade dyra pengar för. Programmet syftade till att hjälpa anställda vidare i arbetslivet, internt eller externt. År 2019 inleddes en översyn av konceptet. 2021 togs beslut om införande av det nya konceptet Kick, som nu också ägs av myndigheten. Syftet: att få medarbetarna att stanna kvar. Det ursprungliga målet var att 200 anställda om året skulle ansluta sig.

Nu:
Tre år senare finns Kick-hand-ledare på de flesta av Försvarsmaktens organisationsenheter, men inte på alla. Målet om hur många medarbetare som ska gå programmet har strukits och man vet inte hur många som genomfört programmet.

”Under förbandsnedläggningarna i början av 2000-talet använde Försvarsmakten omställningsprogrammet Lok för att hjälpa anställda vidare i arbetslivet, vare sig det skedde internt eller externt. Ett inhyrt och kostsamt program som inte riktigt lönade sig när personal dessutom valde att lämna myndigheten. När avtalet löpte ut mot slutet av 2019 påbörjades en översyn av konceptet. Konsulter togs in och programmet jobbades om. I mars i år togs beslut om införande av det nya konceptet Kick, som nu också ägs av myndigheten.” När Officerstidningen i november 2021 skrev om bytet från livs- och karriärsutvecklingsprogrammet Lok, till det nya programmet Kick var målet att 200 medarbetare om året skulle genomgå programmet. 

– Vissa förband har kommit långt, men i och med att vi etablerat nya förband i Sverige, har vi inte handledare överallt. Än så länge är det inte ett jättetryck från medarbetarna, men vi har en kontinuerlig ström som genomgår programmet, säger Cecilia Righammar, HR-strateg och central kontaktperson för Kick på Genomförandeenhetens utbildningsavdelning på Försvarsstaben.

Vissa förband har kommit långt, men i och med att vi etablerat nya förband i Sverige, har vi inte handledare överallt.

Cecilia Righammar tycker att man kommit igång bra och dessutom har programmet, där förkortningen Kick står för kompetens, inspiration, coachning, karriär, utvecklats med ytterligare en del i form av ett självskattningstest. 

– Syftet med programmet är att medarbetarna ska hitta ett mål inom Försvarsmakten. Vi ser det som ett ypperligt instrument för att kunna behålla vår personal, säger hon. 

Tack vare att Kick är modulärt kan man välja en eller flera moduler, och till skillnad från Lok ligger fokus på en fortsatt karriär inom Försvarsmakten och mindre på medarbetarnas övriga livspussel. 

Den som blivit antagen till Kick får med hjälp av en utbildad handledare hjälp att, utifrån sina egna förutsättningar och drivkrafter, identifiera en målbild och komma underfund med ett sätt att utvecklas inom Försvarsmakten. 

– Vissa landar i att de trivs där de är karriärmässigt, hos andra innebär det en liten kursändring, säger Cecilia Righammar. 

I dag har Försvarsmakten 50-tal utbildade Kick-handledare. Men hur många medarbetare som genomfört programmet och hur vilka kursändringar som gjorts är oklart. 

– Den uppföljningen tar tid att genomföra, men är på gång, säger Cecilia Righammar. 

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet