Under Sveriges första veterankonferens som hölls på Karlbergs slott i Solna den 15 december 2023, presenterade försvarsminister Pål Jonson regeringens veteranstrategi En aktiv och inkluderande veteranpolitik. Strategin handlar om att ge veterankollektivet erkänsla och stöd, men också om att hitta metoder för Försvarsmakten att omhänderta utlandsveteraners erfarenheter för att utveckla organisationen här hemma. Målgruppen för strategin är de 53.000 nu levande män och kvinnor som tjänstgjort i militära insatser utomlands.
– Veteranstrategin ligger helt i linje med det vi vill göra, säger Monica Larsson, chef för planerings- och utvecklingssektionen vid Försvarsmaktens veterancentrum på Karlberg. Vi är väldigt glada över att politikerna tagit till sig våra förslag i veteranstrategin.
Vi har väldigt få skadade från internationella insatser, men de som kommit hem med skador är en prioriterad målgrupp. Stödet till dem är det första vi har börjat titta på
Nu ska veteranstrategin omsättas i praktisk verksamhet. Första steget är att ta fram handlingsplaner för det fortsatta arbetet med de fyra så kallade delmålsättningar som lyfts fram i strategin med stöd, erkänsla, forskning och utveckling samt kompetensomhändertagande. Handlingsplanerna är i sin linda, men en prioriterad fråga är stödet till dem som blivit fysiskt eller psykiskt skadade under sin utlandstjänstgöring.
– Vi har väldigt få skadade från internationella insatser, men de som kommit hem med skador är en prioriterad målgrupp. Stödet till dem är det första vi har börjat titta på, säger Monica Larsson.
Hon berättar att det förs diskussioner kring olika förslag på hur Försvarsmakten bättre ska kunna stödja enskilda veteraner i deras kontakter med sjukvården, Försäkringskassan, försäkringsbolag och andra berörda. Försvarsmakten vill också att regeringen tillsätter en utredning om behovet av ett rekreationscenter för veteraner enligt norsk förlaga.
– Det finns flera ideella krafter som vill se ett veterancenter för rekreation, men vi är inte övertygade om att behovet verkligen finns eller hur stort det i så fall är. Därför vill vi att regeringen tillsätter en utredning för att vi ska få en avdömning i frågan. Det är också en kostnadsfråga och att upprätta ett veterancenter inom given ekonomisk ram är helt omöjligt, säger Monica Larsson.
I veteranstrategin öppnar regeringen också upp för möjligheten att undersöka om veteranbegreppet bör vidgas till att omfatta fler än de militärer som tjänstgjort utomlands enligt lagen 2010:449 om Försvarsmaktens personal vid internationella insatser. De grupper som pekas ut är de som genomfört nationella insatser eller operationer inom Nato liksom civil personal från andra myndigheter som genomfört nationella eller internationella insatser.
– Politikerna har öppnat dörren mer än på glänt för en utvidgning av veteranbegreppet och det är vi väldigt glada för. Den frågan har varit en sten i skon länge. Nu ska vi sätta oss ner och fundera över vilka grupper som bör omfattas av veteranbegreppet och därmed ha rätt till ett utökat skyddsnät, säger Monica Larsson och fortsätter.
– Nyligen beslutade Försvarsmakten att de soldater som ska delta i Natos forward land forces i Lettland kommer att klassas som utlandsveteraner, även om det också krävs beslut från riksdag och regering innan det är helt klart. Däremot vet vi inte hur det blir med dem som deltar i Interflex i Storbritannien eller någon av alla de andra Inter-insatser som genomförs inom ramen för Nato.
Införandet av veteranstrategin inleddes i år. Den ska vara fullt ut implementerad 2030.
Fakta
Veteranstrategins fyra delmålsättningar
• Veteraner och anhöriga till veteraner ska få stöd.
• Veteraner och anhöriga till veteraner ska få erkänsla och uppskattning.
• Veteranforskningen ska vara kontinuerlig, allomfattande och bidra till utveckling.
• Veteraners kompetens ska tillvaratas.
Källa: En aktiv och inkluderande veteranpolitik.