Sök
Stäng denna sökruta.

Trevlig sommar! Till sjöss?

Stefan Molin, Förbundsordförande
Detta är en ledare. Officersförbundets presidium lyfter i varje nummer av Officerstidningen fram de viktigaste ståndpunkterna som förbundet just nu driver.

Helt plötsligt är sommaren här. Våren blev kort när värmen pressade upp temperaturen över tjugo-gradersstrecket. Varmare väder gör att man börjar längta efter sommaraktiviteter. Åka motorcykel, äta mjukglass eller ligga i hängmattan på landet. För mig skapar solen en vilja att komma ut i skärgården och åka båt. 

Även Försvarsmakten vill åka båt i det vackra sommarvädret. Myndigheten vill kasta loss och låta verksamhetsnära chefer själva navigera och fatta beslut i stället för att styra allt från kajen. Det tycker jag är en mycket bra idé! 

I nuvarande tillväxt är våra största utmaningar inom personal-, materiel- och infrastrukturområdet. Då måste de verksamhetsnära cheferna ha ett stort mandat och förtroende att fatta beslut. Vi behöver starka och trygga chefer. Chefer som är väl insatta i förbandets egna förutsättningar och kan möta en lokal arbetsmarknad eller kommun på det sättet som passar förbandet bäst. Det kan handla om att besluta om hyreskontrakt för att utöka antalet kontorsarbetsplatser eller för lagerhållning. Även tråkiga beslut som att avskilja en värnpliktigt från sin utbildning, eller nödvändiga beslut som en lön baserad på de lokala behoven men som är centralt avvikande. I dag kräver många beslut en lång resa genom förvaltningsprocesser. 

Vi har genom åren blivit experter på att skapa rutiner, processer och bestämmelser. Något som skapar dyra och tidkrävande handläggningar

Vi har genom åren blivit experter på att skapa rutiner, processer och bestämmelser. Något som skapar dyra och tidskrävande handläggningar. Tyvärr är det ofta plutonchefen tillsammans med flera andra chefer som i Outlook tvingas förklara för en central funktion varför verkligheten inte ser ut som kartan. Det är samma plutonchef som ska utbilda fler värnpliktiga, arbeta med Ukrainastödet eller ta emot en delegation som vill prata om Natointrädet.

Vi har högt utbildade både taktiska officerare och specialistofficerare, låt dem fatta besluten! I dag har vi för många stödfunktioner som etablerat sig som controllers i verksamheten och står redo med pekpinnar när chefer upplevs fatta felaktiga beslut. Stödfunktionerna ska utgöra ett stöd till chefer att fatta beslut, inte ta över beslutsfattandet. I grunden handlar det om tilliten till officersprofessionen.

När jag möter förbandschefer i organisationen förstärker de behovet av denna losskastning. Det är nästan lustigt hur överens vi alla är om hur rätt och bra det är att förbanden har ett stort eget beslutsmandat.

Om nu alla är så överens om förträffligheten i detta, varför använder jag då ledarsidan i Officerstidningen till att skriva om det? Delvis för att jag vill berömma Försvarsmakten för ett bra beslut. Men även för att ge ett tips. Båten kommer ingenstans om inte hamnpersonalen släpper förtöjningslinorna. Min upplevelse är att försvarsmaktsledningen är tydlig. Fatta beslut, våga driv framåt! Förbandschef- erna är redo. De varvar sina motorer och försöker lämna kajen, men någonstans i organisationen står en ambitiös bryggmästare och vägrar släppa tampen. Miljörapporten saknar nämligen ett konteringsnummer. 

Hoppas ni får en trevlig sommar och kommer ut till sjöss. Till slut.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet